Applaus Conservatorium 2021 | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Applaus

Applaus

Hoofd- en bijrollen, debuut- en verzamelalbums, finaleplaats, beginnersgeluk en carrièreprijs ... hier lees je wie recent applaus kreeg en waarom.

 

Muziek Klassiek

Jappe Dendievel, 17 jaar oud en student fagot aan het Conservatorium, kreeg de plaats van eerste fagot bij het ensemble Casco Phil.

Mar Sala Ramagosa behaalde in 2021 haar piccolo master bij Peter Verhoyen. Ze slaagde enkele weken later voor de auditie piccolo solo bij het NFM Wrocław Philharmonic Orchestra in Polen.

Ana Mondejar Amat, masterstudent in de fluitklas van Aldo Baerten, wist haar auditie bij het Symphony Orchestra of the Balearic Islands te verzilveren.

Het Nationaal Fluitconcours in Ittervoort, Nederland, selecteerde vier studenten uit de fluitklas van Peter Verhoyen voor de finale op 24 oktober. Sarah Miller won de wedstrijd, Juliette Ferreira werd tweede.

 

Vijf studenten en alumni van het masterprogramma piccolo waren geselecteerd voor de halve finale van de Gazzelloni-wedstrijd in Pescara, Italië. Op 19 oktober vond de finale plaats. Sarah Miller kaapte de eerste plaats weg. Flavia Valente werd knap derde.

 

The Universal Marimba Competition is het meest prestigieuze marimbaconcours ter wereld. We zijn dan ook bijzonder trots op de prestaties van onze studenten. Master Astrid Espinosa Bordón won samen met haar partner Rodrigo Fernandes Marques maar liefst vier prijzen, waaronder de eerste prijs in het kamermuziekconcours. Masterstudent Mukhammad Aziz Akbarov werd met het KOINOT Duo derde laureaat in de categorie voor marimba duo’s. Postgraduaatstudent Jorge M.E. Rodriguez werd zesde laureaat in de categorie marimba solo’s.

 

Jappe Dendievel (17 jaar oud!), student fagot, won de eerste prijs en de Van Cappellenprijs in de categorie Conservatorium 15-21 jaar in het Nederlandse Prinses Christina Concours. 

 

In het kader van hun twintigste verjaardag en om jonge muzikanten in de kijker zetten, pakte radiozender Klara onlangs uit met 'De Twintigers', een lijst van veelbelovende muzikanten om in de gaten te houden. Vier van hen studeren of studeerden aan het Conservatorium: Wouter Valvekens, Lode Violet, Lennert Baerts en Casper Van de Velde. Lode Violet is ondertussen zelf docent aan het Conservatorium. Lennert en Casper komen uit de jazzafdeling.

 

Richard He is masterstudent Piano. Hij bracht met Duo Volgaris onlangs zijn eerste album uit. 'Regression' gaat over het overwinnen van een depressie en het daaruit voortvloeiende gevoel van tijdloosheid. He werd bovendien geselecteerd om een compositie te schrijven voor het Symfonieorkest Vlaanderen, in het kader van de SOV Composers' Academy. Het werk wordt gespeeld in november 2021.

 

Duizenden jonge muzikanten nemen elk jaar deel aan de audities voor The European Union Youth Orchestra. Het niveau ligt dan ook ontzettend hoog. Alumnus Alex Lopez Cordero, oud-student fluit van de klas van Aldo Baerten, mag zich voor het komende seizoen bij de gelukkigen rekenen. 

 

 

Jazz

 

Er is nieuw werk van Cinema Paradiso. De groep waarin docent Kurt van Herck en alumus Willem Heylen samen spelen met Erik Thielemans en Jozef Dumoullin als gast.

 

Na pianist Bram De Loose in 2012 en drummer Gert-Jan Dreessen in 2018, heeft Jesse Dockx als derde student aan het Conservatorium de BAEF beurs in de wacht gesleept. Hij mag dus na zijn master Jazz in Antwerpen verkassen naar New York, waar hij er nog academiejaar op drums mag bij doen.

 

Er is nieuw werk van Warped Dreamer, een internationaal jazzkwartet waar drummer & docent Teun Verbruggen deel van uit maakt. De titel van de plaat is ‘Live at Bimhuis’.

 

 

 

Drama

Op 1 oktober mocht Jutta Callebaut, masterstudent Woordkunst, de Afstudeerprijs 2021 in ontvangst nemen voor haar theatertekst ‘Forelletje’. Ze verraste de jury met haar eigenzinnige stijl en absurdistische humor, en had de perfecte balans gevonden tussen komisch en ontroerend.

Student Woordkunst Marie Borremans schreef een opiniestuk over de kwetsbaarheid van vrouwen in de publieke ruimte. Haar verhaal werd gepubliceerd door De Standaard op 30 januari 2021.

Vijf studenten Woordkunst schreven een essay over 1 jaar corona. Ze werden allen gepubliceerd door het cultuurmagazine rekto:verso

 

Dans

Het succes van Another Sacre, de voorstelling die de bachelor-3 studenten maakten in het kader van hun afstudeerproject, is ongezien. Lees hier meer.