Skip to main content
 • Home
 • Royal Conservatoire Antwerp
 • Node
 • Muziekstages: getuigenissen

Muziekstages: getuigenissen

  Tim, masterstudent gitaar, volgt muziekstage bij Nico Couck

  Waarom doe je mee aan de muziekstage?

  Tim: "Ik kom naar hier om met Nico Couck een ander repertoire te spelen, meer hedendaags gericht en dus ook met een elektrische gitaar, wat niet altijd als klassiek gezien wordt maar het maakt wel deel uit van het repertoire. Het is een wereld die helemaal nieuw is voor mij en één die ik ook graag wil ontdekken. Ik dacht dat het goed zou zijn om een beetje een voorsprong te nemen op het nieuwe schooljaar." 

  Wat heb je geleerd? Hoe heeft het je geholpen?

  Tim: "Het stuk 'Vampyr!' is een goede manier om de elektrische gitaar meester te worden. Het is een radicaal ander instrument dat je volledig anders moet benaderen dan de akoestische gitaar. De muziekstage laat me toe in detail de stijlfiguren te leren die typisch zijn voor het instrument. Ik leer er het instrument en het materiaal in bedwang te houden."

  Waarom moeten anderen deelnemen aan de muziekstages?

  Nico: "Op korte termijn kan je heel intens werken aan je speeltechnieken en interpretaties. Je kan de dingen samen aanpakken en heel hands-on werken met een student. Het is een niveau van diepgang die je niet tijdens een academiejaar kan aanreiken omdat er tijdens het jaar vaak enkele dagen tussen je lessen vallen terwijl je nu dag op dag samen kan studeren en spelen. Je kan heel doelgericht de neuzen in dezelfde richting krijgen."

  Schrijf je in:

  Vivaldus, saxofonist, volgt muziekstage bij Hans de Jong

  Muziekstages saxofoon

  Waarom doe je mee aan de muziekstage?

  Vivaldus: "Ik studeer saxofoon in Litouwen en wil verder 'fine tunen'. Ik vond Hans de Jong en hield van de manier waarop hij speelde. Daarom koos ik er voor om één week intensieve lessen bij hem te volgen." 

  Wat heb je geleerd? Hoe heeft het je geholpen? 

  Vivaldus: "We hebben aan bijna alles gewerkt, we begonnen met technieken, oefeningen, ik leerde hoe ik nog beter kan spelen. Daarvoor speelde ik een hele hoop stukken. We hebben ook gewerkt aan mijn 'sound projection', de technische aspecten van het saxofoon spelen en articulatie. Ik zal een hele hoop teug mee naar huis kunnen nemen om er daar verder aan te werken. Hans de Jong corrigeerde foutjes die ik maakte.Ik leerde de juiste technieken, nieuwe manieren om mijn spelen te verbeteren en nieuwe benaderingen. Het maakt echt een enorm verschil." 

  Waarom moeten anderen deelnemen aan de muziekstages?

  Hans de Jong: "Student en docent kunnen elkaar alvast leren kennen. De docent krijgt al een eerste indruk van zijn toekomstige student en er kan eventueel al wat bijgestuurd worden n.a.v. de toelatingsproeven. De student ervaart voor een eerste keer de stijl van lesgeven van zijn docent en leert alvast zijn/haar weg op de campus en kan de sfeer opsnuiven. Zo voel je jezelf een pak beter thuis aan het begin van het academiejaar." 

  Schrijf je in:

  Heloïse, postgraduaat viool, volgt muziekstage bij Guido de Neve

  Muziekstages viool

  Waarom doe je mee aan de muziekstages?

  Heloïse: "Ik volg de muziekstage bij Guido de Neve ter voorbereiding van de toelatingsproef, ik behaalde mijn bachelor en master viool aan een ander conservatorium maar zal hopelijk mijn postgraduaat hier behalen. Het slotconcert van de muziekstage is ook een goede oefening in het spelen voor publiek. De stage is echt een goede voorbereiding, het is heel anders dan alleen studeren."

  Wat heb je geleerd? Hoe heeft het je geholpen?

  Heloïse: "Tijdens deze stage heb ik gewerkt aan mijn houding tijdens het viool spelen om ontspannen te spelen. Een goede houding is niet vanzelfsprekend, je moet je bewust zijn van je bewegingen. Ik leerde ook verschillende stijlen beter, de stage laat je toe echt in detail te treden en heel diep in de muziek te gaan. In mijn studies heb ik veel repertoire gezien en deze stage laat me toe in de diepte te kunnen gaan."

  Waarom moeten anderen deelnemen aan de muziekstage? 

  Heloïse: "Je ontmoet er je docent en hebt alvast je eerste lessen samen. Je kan al eens proeven van de studies en ontmoet er toekomstige mede-studenten en docenten." 

  Guido de Neve: "Het is een groot voordeel om de muziekstages al eens mee te maken. Je kan eens voelen hoe de studies aan een conservatorium er aan toe gaan. Je kan proeven van de studies, dit zijn pas echt open lessen. Je volgt een stage daarom best voor je meedoet aan de toelatingsproeven."

  Schrijf je in:

  Alice, compositie, volgt muziekstage bij Alain Craens