Skip to main content
  • Home
  • Node
  • Proud to present: the masters in Music

Proud to present: the masters in Music

Anders dan andere jaren zwaaiden de masters Muziek af. Ze stellen zichzelf, en bovenal hun muziek, graag aan je voor. 

Anke Verslype - Drums - Jazz

Anke Verslype schrijft haar eigen muziek onder de naam aki. Ze werkt haar muziek in verschillende bezettingen uit.

"Met dit project heb ik dan ook mijn afstudeerexamen gedaan", vertelt ze. "Alle composities zijn origineel en hebben we verder uitgewerkt met deze groep muzikanten. Omdat we niet voor publiek konden spelen, hebben we het examen zelf opgenomen, zowel beeld als geluid. Ik had veel geluk dat Willem en Ruben wat opname-ervaring hebben, we zijn dan ook heel blij met het resultaat."

"De muzikanten Willem en Ruben zijn zelf ook alumni van enkele jaren terug uit de jazzafdeling van het conservatorium, Marjolein studeerde vorig jaar af voor klassieke harp en speelde nu dus mee met een jazzbezetting. Vaak heb ik een specifieke klank waarrond ik wil werken, vandaar heb ik Marjolein gevraagd om ons bij deze sessie te voegen."
 

Emanuel Van Mieghem - Contrabas - Jazz

Emanuel Van Mieghem maakte solo opnames tijdens de lockdown. "Deze gelegenheid was ideaal om dit aspect van improviseren uit te diepen en hierin te groeien", leg hij uit.

"Het was een zeer leerrijk proces omdat je als improviserend musicus het hele verhaal zelf vertelt en op een andere manier dialoog moet opzoeken. Ik ben me bijvoorbeeld heel bewust geworden van ruimte, geluid, stilte, materiaal, opnametechnieken, gemoedstoestand en welke invloed deze uitoefenen op de keuzes die je maakt en de muziek van dat gegeven moment."

"Ik beschouw deze opnames als het begin van een groeiproces en vind de ervaring die ik gehad heb en het leerproces belangrijker dan het eindresultaat."

"Forgotten is ontstaan uit een klein idee waarop ik verder besloten heb met boog te improviseren op klank, melodie, het register van mijn instrument, de algemene dynamiek van het stuk." 

"Etude is een stuk van de legendarische drummer paul motian. Op dit stuk pas ik veel van dezelfde principers toe als Forgotten. Het begint met een melodie en daarna probeer ik daarop verder te gaan met m'n eigen melodieën. Afgelopen maanden heb ik zeer veel inspiratie gehaald om te soleren met boog uit bv bansuri (Indische fluit), of Indische zang. Ook artiesten zoals Ernst Reijseger inspireren me heel erg."

"Birds is het laatste stuk dat ik heb opgenomen. Op een regenachtige namiddag kreeg ik het idee om mij met mijn contrabas onder het afdak van mijn terras in de tuin te zetten. Hierbij wou ik mij laten inspireren door de omgeving, de regen die op het dak neertikt, de vogels in de boom, andere omgevingsgeluiden,.. en zien wat voor klanken ik uit mijn contrabas kon halen die konden versmelten met de omgeving, of er complementair aan zijn. In zekere zin beluisterde ik alles wat er in mijn omgeving gebeurde als muziek van het moment."