Mantle of the Expert - nieuw postgraduaat | AP School Of Arts Skip to main content
  • Home
  • Node
  • Mantle of the Expert - nieuw postgraduaat

Mantle of the Expert - nieuw postgraduaat

Mantle of the Expert: nieuw postgraduaat aan AP Hogeschool


Het departement Onderwijs en Training en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen sloegen de handen in elkaar voor een nieuw en uitermate boeiend postgraduaat: Mantle of the Expert. 

In deze eenjarige opleiding leer je als leerkracht de Mantle of the Expert technieken toe te passen. Mantle of the Expert is een onderwijsmethode die in de jaren 70 en 80 werd ontwikkeld door dramadocente Dorothy Heathcote. Het is een vorm van procesdrama: een leraar creëert samen met de leerlingen een imaginaire wereld waarin ze op missie gaan om een probleem op te lossen. De leerstof wordt op die manier tastbaar voor de leerlingen en ze engageren zich veel meer om inzicht in de leerstof te krijgen. Die kennis helpt hen namelijk om hun missie te doen slagen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een team van dierenredders worden, die op vraag van een ontredderde burgemeester, ontsnapte wilde dieren moeten lokaliseren, vangen en veilig terugbrengen naar de dierentuin. Tijdens hun missie leren ze alles over voeding, behuizing en verzorging en zullen ze uitgedaagd worden om na te denken over enkele ethische vraagstukken. Ze trekken zelf een Mantle of the Expert aan om de juiste kennis en vaardigheden te vergaren. 

Het postgraduaat richt zich op mensen die vandaag al in het onderwijsveld staan en zich willen verdiepen in drama als (artistiek) leermiddel. Mantle of the Expert kan ingezet worden in het reguliere onderwijs, maar heeft ook een grote meerwaarde binnen het kunstonderwijs of de kunsteducatie. De methodiek is dezelfde, maar een focus op specifieke elementen kunnen een bijkomende meerwaarde betekenen voor het proces en product in een artistieke setting. 

De cursus bestaat uit pedagogie en praktijk. In de loop van het opleidingsprogramma zullen de deelnemers zich ontwikkelen van een beginnend beoefenaar tot iemand die gevorderd is in het gebruik van de methode. Behalve de lesmomenten en de steun van een persoonlijk mentor, wordt er verwacht dat de deelnemers vooral in hun eigen klas aan de slag gaan met de technieken die hen worden aangereikt. Het plannen, oefenen en reflecteren op het gebruik van Mantle of the Expert is de sleutel in het eigen leerproces. 

Alles over het lessenpakket, toelatingsvoorwaarden en inschrijvingen kan je terugvinden op onze website. Voor verdere vragen kan je contact opnemen met hoofddocent Bob Selderslaghs via bob.selderslaghs@ap.be

Ontdek meer over deze opleiding tijdens een van de AP-infomomenten!