Postgraduaat Drama als leermiddel | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Postgraduaat Drama als leermiddel

Postgraduaat Drama als leermiddel

In deze eenjarige opleiding leer je Drama als leermiddel (a.d.h.v. Mantle of the Expert) in al zijn facetten toe te passen in je klaspraktijk. 

Ontdek meer over deze opleiding op één van de AP-infomomenten!

 

Dit postgraduaat is een samenwerking tussen het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en het departement Onderwijs en Training van de AP Hogeschool

 Mantle of the Expert is een onderwijsmethode die in de jaren 70 en 80 werd ontwikkeld door dramadocente Dorothy Heathcote. Het is een vorm van procesdrama: de leerkracht creëert samen met de leerlingen een imaginaire wereld waarin ze op missie gaan om de opdracht van een (fictieve) klant tot een goed einde te brengen. De leerstof wordt op die manier tastbaar voor de leerlingen, met een sterk engagement en opvallende leerresultaten tot gevolg. Ze zijn immers gemotiveerd om inzicht in de leerstof te krijgen. Die kennis helpt hen namelijk om hun missie te doen slagen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een team van dierenredders worden, die op vraag van een ontredderde burgemeester, ontsnapte wilde dieren moeten lokaliseren, vangen en veilig terugbrengen naar de dierentuin. Tijdens hun missie leren ze alles over voeding, behuizing en verzorging en zullen ze uitgedaagd worden om na te denken over enkele ethische vraagstukken. Ze trekken de Mantel van een Expert aan om de juiste kennis en vaardigheden te vergaren. 


Het postgraduaat richt zich op mensen die in het onderwijsveld staan – kleuter-, lager, secundair of kunstonderwijs – en zich willen verdiepen in drama als (artistiek) leermiddel. 


Mantle of the Expert kan ingezet worden in het leerplichtonderwijs, maar heeft ook een grote meerwaarde binnen het kunstonderwijs of de kunsteducatie. De methode blijft dezelfde, maar een focus op specifieke elementen kunnen een bijkomende meerwaarde betekenen voor het proces en product in een artistieke setting. 


De cursus bestaat uit pedagogie en praktijk. In de loop van het opleidingsprogramma zullen de deelnemers zich ontwikkelen van een beginnend beoefenaar tot iemand die gevorderd is in het gebruik van de methode. Behalve de lesmomenten en de steun van een persoonlijk mentor, wordt er verwacht dat de deelnemers in hun eigen klas aan de slag gaan met de technieken die hen worden aangereikt. Het plannen, oefenen en reflecteren op het gebruik van Drama als leermiddel (Mantle of the Expert) is de sleutel in het eigen leerproces. 

Meer info over Mantle of the Expert vind je op www.mantleoftheexpert.be en in de studiegids