7 tips bij het schrijven van een onderzoeksvoorstel | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • 7 tips bij het schrijven van een onderzoeksvoorstel

7 tips bij het schrijven van een onderzoeksvoorstel

Voor wie nog nooit een onderzoeksvoorstel heeft ingediend, is het soms moeilijk om te beginnen schrijven. Ook sommige ervaren onderzoekers staan niet meteen te springen om aan het aanvraagformulier te beginnen. Met deze 7 tips heb je alvast een goede basis om je artistiek onderzoek uit te werken. Want we weten allemaal dat je onderzoek maar zo goed is als je voorstel!

 

1. Begin op tijd

 

“Time flies. It’s up to you to be the navigator.” (Robert Orben)

 

We trappen meteen een open deur in. Een promotor zoeken, je inlezen in het onderwerp, een projectidee vertalen naar doelstellingen, budgetten ramen, tekst uitschrijven,… Het vergt allemaal wat tijd, dus begin ruim op voorhand met de voorbereidingen (lees: minstens een paar maanden).

 

2. Spreek erover

 

“You have to do the research. If you don’t know about something, then you ask the right people who do”. (Spike Lee)

 

Heb je een idee voor een onderzoek? Praat er dan over met collega’s of medestudenten, onderzoekers, en vraag feedback. Wat vinden zij ervan? Ze kunnen je op nieuwe ideeën brengen of ze kunnen je in contact brengen met andere makers of organisaties die rond vergelijkbare thema’s werken. Het kan ook nuttig zijn om je voorstel uit de doeken te doen aan mensen die juist nièt uit de kunst- of cultuursector komen. Zij stellen je vaak interessante vragen en stimuleren je om je concept zo helder mogelijk uit te leggen.

 

3. Vernieuw

 

“If we knew what it was we were doing, it would not be called research.” (Albert Einstein)

 

Wat bereik je precies met jouw onderzoek? Welke nieuwe kennis levert het op? Een goed onderzoeksvoorstel is origineel, vernieuwend en uitdagend. Maar daarvoor moet je de innovatie niet per se te ver gaan zoeken. Koppel jouw onderwerp bijvoorbeeld aan een maatschappelijke debat of aan een theorie, of gebruik een bestaande methode die je op jouw project toepast.

 

4. Baken af

 

“Schrijven is schrappen.” (Godfried Bomans)

 

Begin ter voorbereiding van je onderzoeksvoorstel door je in te lezen, erover te praten, de hele context te bevatten rond jouw onderwerp,… Maar in je onderzoeksvoorstel focus je op één of enkele aspecten. Baken je thema dus heel duidelijk af, bijvoorbeeld met relevante deelvragen.

 

5. Wees concreet en helder

 

“No problem can be solved until it is reduced to some simple form. The changing of a vague difficulty into a specific, concrete form is a very essential element in thinking”. (J.P. Morgan)

 

Wat wil je precies onderzoeken en hoe? Sla geen stappen over in het denkproces, en maak geen onnodige zijsprongen. Omschrijf belangrijke concepten voor jouw onderzoek zorgvuldig en to the point, en vermijd elementen die te abstract zijn. Een goed onderzoeksvoorstel vertelt een coherent geheel, één verhaal in een klare taal. Alle aspecten die je bespreekt versterken de rode draad in jouw voorstel.

 

6. Schrijf niet voor jezelf

 

"The reason one writes isn't the fact he wants to say something. He writes because he has something to say." (F. Scott Fitzgerald)

 

Je werkt misschien al jaren rond een bepaald idee en je voorstel lijkt voor jou logischerwijze in de lijn van je werk te liggen, maar ga er niet vanuit dat anderen dat ook weten. Verplaats je tijdens het schrijven in de positie van de leescommissie en vergeet zeker niet je eigen parcours als kunstenaar en maker te schetsen. Hoe past dit onderzoek en de vragen die je je stelt daarin?

 

7. So what?

 

"Strive not to be a success, but rather to be of value." (Albert Einstein)

 

Waarom of voor wie is jouw onderzoek relevant? In welke mate vormt jouw onderzoek een meerwaarde voor de maatschappij, het onderwijs, de kunstwereld? Is dit het beste moment voor je project? Blijf tijdens het opstellen van je aanvraag aandacht hebben voor de relevantie en valorisatie van je project.

 

Lees hier alle informatie na over de onderzoeksoproep van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.

 

 

Succes!

 

(c) I can do this for hours tijdens ARTICULATE 2017