Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • ARTICULATE 2019: Fluxus voor gevorderden

ARTICULATE 2019: Fluxus voor gevorderden

Afgelopen week bezochten meer dan 1500 mensen de tentoonstellingen, lezingen, concerten en performances in het Conservatorium en de Academie van Antwerpen. Deze vierde editie van ARTICULATE, die de kunststroming Fluxus als thema had, werd zo de meest succesvolle van het festival rond kunst en onderzoek. 

Zestig jaar na de bekende 'Lecture on Nothing' van de Amerikaanse componist John Cage besloten de Schools of Arts de Fluxusbeweging tegen het licht te houden. Tijdens de jaarlijkse research days werd ook de relevantie van die beweging voor de kunstpraktijken van vandaag onderzocht. Zo was er een tentoonstelling met originele Fluxusprints, een soundscape van leeg druppelende wolken, performances van Yoko Ono's stukken en de uitvoering van VENSTERS, een werk van Belgische elektronicapionier Lucien Goethals. 

Het hoogtepunt van ARTICULATE was niettemin HPSCHD, een vijf uur durende marathon van klank en beeld. Het iconische stuk werd in 1969 geschreven door John Cage en voor de ambitieuze herneming op 23 oktober werd de Academie omgedoopt tot een psychedelische concertzaal. Elf tekenaars en zeven klavecimbelspelers gingen een hele avond in dialoog met elkaar en het experimentele werk, en creëerden een eigen universum. 

De immersive happening bracht honderden mensen op de been die konden meekijken over de schouders van de klavecinisten, zich neervlijen op een van de vele kussen of bankjes of een toertje maken door de Lange Zaal. "Het is zo'n avond die je maar een keer in je leven meemaakt", liet een deelnemer weten. 

Voor wie er niet bij kon zijn, of het concert nog eens wil herbeleven: bekijk hier de aftermovie van HPSCHD, gemaakt door Visual Assault: 

Wie meer wil weten over ARTICULATE en de rest van het programma kan alles nalezen op www.articulateresearchdays.be of via de Facebookpagina.