Een halve eeuw Kleinkunst | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • Een halve eeuw Kleinkunst

Een halve eeuw Kleinkunst

De opleiding Kleinkunst in Antwerpen bestaat 50 jaar.

Nadat Rik Gyles, een oud-student van Studio Herman Teirlinck, een Vlaamse opleiding Kleinkunst bepleit waar studenten een degelijke solistische opleiding krijgen, besluit de Vlaamse minister voor cultuur, Fans Van Mechelen, een Studio Kleinkunst op te richten. Gyles wordt werkleider of worskhopmanager van de Studio Kleinkunst die wordt ondergebracht in een oud herenhuis in de Sanderusstraat nr. 15 te Antwerpen. 

"Alles is gericht op hun eigen verantwoordelijkheid, ze bepalen de gang van zaken mee. Ze moeten presenteren, daar kan geen leraar iets aan doen. Zo worden ze gedwongen zelf een oplossing te kiezen, zij het onder een leiding die ze later meestal moeten missen, want we hebben hier weinig regisseurs in dit land. Maar zo groeit ook hun eigen stijl, het mogen geen kopieën van leraars zijn."

Rik Gyles
21 juli 1971

Op 19 juni 1972 studeert de eerste lichting kleinkunstenaars af: Luk Appermont, Luk Bral, Liliane Dorekens, Nicole Hendrickx, Harry Mertens, Rik Moens, Conny Neefs en Willy Velleman. 

"Intussen is de Kleinkunst in al die jaren uitgegroeid tot een multidisciplinaire makersopleiding", vertelt Patricia Beijsens, coördinatrice van de opleiding Kleinkunst. "Ten gevolge van een fusie maakt Kleinkunst sinds 2008 deel uit van de Dramaopleiding van het Koninklijk Conservatorium en verhuisde in 2010 van het Mechelseplein naar Kunstcampus deSingel. De naam ‘Kleinkunst’ is al die jaren historisch gebleven maar op muzikaal vlak is de opleiding mee geëvolueerd en heeft intussen een veel breder karakter waar ook een stevige rockband of techno niet wordt geschuwd."

"De uitspraak van Rik Gyles uit 1971 is evenwel nog steeds van kracht", gaat Beijsens verder. "De studenten van de eerste twee bachelor jaren en ook de Masterstudenten gaan aan de slag met persoonlijke fascinaties om een eigen voorstelling te creëren met alle middelen: muziek, theater, beweging… waarmee ze tijdens de opleiding geconfronteerd worden in de zeer verscheiden projecten begeleid door een brede poel van artiesten uit het werkveld. Om alle succesvolle namen te noemen die in de loop der jaren zijn gepasseerd zou ons te ver leiden met het gevaar nog veel namen te vergeten. Een (onvolledige) lijst is te vinden op Wikipedia onder de naam Studio Herman Teirlinck en het Herman Teirlinck Instituut."

In beeld*: vijf studenten van de eerste lichting kleinkunstenaars: Collectief 'Acht zonder Stuurman': Harry Mertens, Luk Bral, Rita Noens, Connie Neefs, Nicole Hendrickx. 

*Studio HT, Kleinkunst, 1971, Archief Studio KCA, tg:kcph:680, Fotograaf n.v.
Met dank aan Toon Brouwers voor tekst en beeld uit zijn publicatie 'Niets bestaat vóór het spel'.