Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • Een nieuwe Master Dans

Een nieuwe Master Dans

"Het ontwikkelen of verdiepen van je artistieke praktijk is de sleutel om niet alleen persoonlijk als een danskunstenaar te blijven evolueren, maar ook in relatie tot het artistieke veld en de maatschappij en zijn vele uitdagingen van vandaag. De MA in dans biedt de unieke kans om dat te doen, als uitvoerder, choreograaf of leraar in dans en andere gerelateerde gebieden. De focus op de onderlinge relaties tussen belichaming, onderzoek en artistieke praktijk zorgen voor een geëngageerde en rigoureuze studie in ruil met docenten, gasten en leeftijdsgenoten."
Martin Nachbar, coördinator Master Dans

Waarom Master Dans?

Belichaamd artistiek onderzoek

Het kader van het programma is gebaseerd op het begrip belichaamd artistiek onderzoek. Performance- en danspraktijken bestaan, niet enkel, maar grotendeels, uit belichaamde praktijken - praktijken die werken in, door en uit het bewegende lichaam. Wanneer is een dergelijke belichaming een artistieke praktijk? Hoe kunnen we strategieën, kaders en methoden formuleren waarmee we de twee met elkaar in verband brengen? En op welk moment tijdens dit proces kunnen we praten over onderzoek?

Intensieve uitwisseling en dialoog

De opleiding maakt een diepgaand onderzoekstraject over twee jaar mogelijk. Studenten ontwikkelen belichaamde artistieke expertise en kennis dankzij intensieve uitwisseling met peers, coördinatoren en mentoren, met een breder netwerk van medewerkers uit de danswereld en in dialoog in verschillende openbare omgevingen. De coördinator van de cursus is Martin Nachbar. Lesgevende artiesten zijn onder meer Annouk Llaurens en Benjamin Vandewalle (tbc).

Tijd, ruimte en verschillende leermethodes

De studenten krijgen tijd en ruimte om hun eigen vragen in dit kader te plaatsen.  De opleiding stuurt aan op dialoog met collega's en betrekt hen in verschillende leer- en onderzoekssituaties waaronder colloquia, praktische workshops, lezingen, symposia, studiotijd en ontmoetingen met doelgroepen buiten het gebied van de dans. 

Internationaal en combineerbaar

De master, die zowel in het Nederlands als het Engels wordt georganiseerd voor een internationaal publiek, telt 60 studiepunten en wordt in vier modules, gespreid over twee jaar, aangeboden waardoor het combineerbaar is met een (artistieke) praktijk.
Naar het programma

Diplomavoorwaarden

Een professioneel bachelordiploma in de Dans: mits het volgen van een schakelprogramma.
Studenten met een professioneel of academisch bachelordiploma in de ruimere podiumkunsten met relevante ervaring als danskunstenaar, kunnen rechtstreeks toegelaten worden of toegelaten worden mits het volgens van een schakel- en/of voorbereidingsprogramma.
Lees meer over taalvoorwaarden, studiegeld, leerkrediet, ...

Praktisch

Registratie voor de toelatingsproef kan tot 15 augustus 2019. Registreren doe je hier
Aanleveren documenten voor 23 augustus 2019
Bevestiging van inschrijving voor de toelatingsproef krijg je voor 26 augustus 2019
Toelatingsproef: 5 september 2019, van 10 tot 18u

Start schakelprogramma: 23 september 2019
Start voorbereidingsprogramma: 23 september 2019
(lessen worden voornamelijk georganiseerd op maandagen en dinsdagen gedurende heel dit semester. Enkele extra workshopdagen zullen nog worden ingepland en meegedeeld).

Start Master Dans: 27 januari 2020

Contactpersonen

Martin Nachbar (coördinator Master Dans)
m.nachbar@berlin.de