Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Home
 • News
 • Starten met academiejaar 2020-2021 in het Conservatorium

Starten met academiejaar 2020-2021 in het Conservatorium

Als hogeschool nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op in het kader van de huidige pandemie. We zetten de nodige maatregelen op om samen, als community, de verspreiding van het virus in te dijken. Daarbij stellen we steeds de bescherming van onze studenten en medewerkers, en zeker ook van kwetsbare groepen in de samenleving, centraal.

Op deze pagina vind je steeds de meest recente maatregelen, en antwoorden op veelgestelde vragen. Deze informatie wordt voortdurend aangepast aan de laatste updates. 
Voor algemene info rond het coronavirus COVID-19 en de officiële richtlijnen van de overheid, kan je terecht op www.info-coronavirus.be.
Zit je zelf nog met andere preventie-gerelateerde vragen?
Mail: preventie.milieu@ap.be
Bel onze AP-infolijn: 03 220 59 99 (bereikbaar op werkdagen van 9 tot 16 uur).
Wij doen ons uiterste best om individuele vragen (via mail, telefoon, social media ...) zo snel mogelijk te beantwoorden. Bedankt voor je geduld en begrip. 
 

LAATSTE UPDATE: DONDERDAG 24.09.2020

 

WAT ZIJN DE ALGEMENE PREVENTIERICHTLIJNEN?

 • Ziek? Blijf thuis.
 • Hou binnen en buiten de campus voldoende afstand (min. 1,5 m)
 • Geen fysiek contact (handen geven, kussen, knuffelen, aanrakingen ...)
 • Was regelmatig en grondig je handen met water en zeep.
 • Gebruik de desinfecterende handgel, die op verschillende plaatsen beschikbaar is.
 • Nies of hoest in een papieren zakdoek en gooi deze meteen weg in een afgesloten vuilbak.
 • Geen papieren zakdoekje? Nies of hoest dan in de binnenkant van je elleboog.
 • Ontsmet regelmatig je eigen werkplek en gemeenschappelijk materiaal op de campus met het voorziene desinfectiemateriaal.

Lees hier de richtlijnen voor heel de hogeschool.

BELANGRIJK:
Om (mogelijke) besmettingen nauwgezet te kunnen monitoren, vragen we om zo snel mogelijk onze preventiedienst te mailen alsook je opleidingshoofd te verwittigen als:

 • je mogelijk besmet zou kunnen zijn met corona   
 • je een afspraak voor een coronatest hebt
 • je positief getest hebt op corona 

Vragen rond (mogelijke) coronabesmetting kan je stellen:
via mail: coronatracing@ap.be 
via telefoon: 03 220 59 99 (ma tot vrij tussen 9-12 u & 13-16 u) 
Wij doen ons uiterste best om individuele vragen (via mail, telefoon, social media ...) zo snel mogelijk te beantwoorden. Bedankt voor je geduld en begrip.  

WAAR VIND IK DE LAATSTE UPDATES OVER DE HUIDIGE CORONAMAATREGELEN?

We updaten regelmatig onze website en houden onze studenten en medewerkers op de hoogte via mail en Digitap. 
De richtlijnen voor heel de hogeschool vind je hier.

WAT ALS IK (MOGELIJK) BESMET BEN MET CORONA? 

Het is belangrijk dat we alle (mogelijke) coronabesmettingen goed in de gaten kunnen houden en, indien nodig, zo snel mogelijk actie kunnen ondernemen.

Naast contact tracing door de overheid, heeft AP zelf ook een interne corona tracing cel opgericht om meldingen van (mogelijke) coronabesmettingen binnen onze hogeschool op te volgen. Zo kunnen we onze studenten en medewerkers persoonlijk contacteren en adviseren. 

Wanneer moet ik het AP Corona Tracing team contacteren? 

 • Als je mogelijk besmet zou kunnen zijn met corona;
 • Als je een afspraak voor een coronatest hebt;
 • Als je positief hebt getest op corona

Hoe moet ik het AP Corona Tracing team contacteren? 
Melding maken van een (mogelijke) coronabesmetting doe je:

Vragen rond (mogelijke) coronabesmetting kan je stellen:
via mail: coronatracing@ap.be 
via telefoon: 03 220 59 99 (ma tot vrij tussen 9-12 u & 13-16 u) 
 

DRAAIBOEK PREVENTIE CONSERVATORIUM
In de huidige code geel zijn we verplicht om maatregelen te hanteren tijdens de lessen, repetities, in het gebouw, de studentenresto's,... Alle studenten, docenten en medewerkers worden verzocht het draaiboek grondig te lezen en toe te passen.

>>> Draaiboek academiejaar 20-21
 

WAT ALS IK DE AFGELOPEN 14 DAGEN OP REIS BEN GEWEEST BUITEN BELGIE?

 • Volg steeds de richtlijnen van de overheid. 
 • Check hier hoe en wanneer je het Passenger Locator Form moet invullen. 
 • Meld je indien nodig afwezigheid aan je opleidingshoofd (student) of leidinggevende (medewerker). Heb je een attest van verplichte quarantaine? Stuur dit dan meteen mee door. Er wordt vervolgens in overleg naar een gepaste oplossing gezocht. 

> Terugkeer uit een groene zone

Je mag gewoon naar de campus komen, TENZIJ:   

 • je symptomen hebt 
 • je je ziek voelt 
 • je positief getest hebt op corona 
 • je via een contact tracing center op de hoogte bent gebracht van een mogelijke besmetting  

> Terugkeer uit een oranje zone 

 • neem zo snel mogelijk contact op te nemen met uw huisarts of dokter om u te laten testen en om na aankomst in quarantaine te gaan. 
 • Indien u negatief test op het covid-19 virus, blijft u thuis in quarantaine. Ten vroegste vijf dagen na de eerste test, en negen dagen na uw terugkeer, volgt een tweede test. Is deze test ook negatief, dan hoeft u niet langer in quarantaine te blijven. Is de test positief, volg dan de instructies van uw huisarts en blijf in zelfisolatie.
 • Indien u positief test op het covid-19 virus bij de eerste test, blijf dan minstens 7 dagen in zelfisolatie en volg de instructies van uw huisarts die uw gezondheid verder zal opvolgen. De contactopvolgers zullen u contacteren om al uw nauwe contacten in kaart te brengen en verder op te volgen.
 • Online lesgeven/ les volgen is hier de boodschap.

> Terugkeer uit een rode zone 

Je moet onmiddellijk bij thuiskomst verplicht in quarantaine gaan. Je mag niet naar de campus komen. 

 • Lever een afwezigheidsattest in. 
 • Laat een coronatest afnemen (afspraak via je huisarts of een testdorp). 

Alle studenten/ personeel die naar België reizen moeten het Public Health Passenger Locator Formulier invullen, IN DE 48 UREN VOOR UW aankomst in BELGIË!!! https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form 

Studenten/personeel uit de buurlanden die geen residentie hebben in België en die heen en weer reizen tussen hun huis en onze school hebben alleen een vrijstelling van quarantaine in het kader van werk- of studiegerelateerde activiteiten, omdat dit essentiële bewegingen zijn. De vrijstelling van quarantaine geldt niet voor sociale activiteiten buiten de school. 
 

IK WOON BUITEN BELGIE. MAG IK GEWOON NAAR DE CAMPUS KOMEN?

> Woon je buiten België en pendel je voor je studie of lesopdracht? 

Verplaatsingen voor werk- en studiegerelateerde activiteiten worden als essentiële verplaatsingen beschouwd. Voor deze verplaatsingen ben je dus vrijgesteld van de quarantaineregels. Dit houdt in dat je niet in quarantaine hoeft, zolang je enkel naar Antwerpen komt voor je studies. Neem je ook deel aan sociale of andere niet-studiegerelateerde activiteiten, dan vervalt de vrijstelling en kan het zijn dat je toch de quarantaineregels moet volgen. 

> Kom je voor langere tijd naar België? 

Dan vragen we je om de maatregelen van het reisadvies, en de test- en quarantaineregels (zie hierboven: terugkeer uit groene / oranje / rode zone) op te volgen. 
Meld je indien nodig afwezigheid aan je opleidingshoofd (student) of leidinggevende (medewerker). Heb je een attest van verplichte quarantaine? Stuur dit dan meteen mee door. Er wordt vervolgens in overleg naar een gepaste oplossing gezocht. 
 

WAAR VIND IK INFORMATIE OVER HOE MIJN OPLEIDINGSONDERDELEN ZULLEN GEORGANISEERD WORDEN?

We updaten regelmatig onze website en houden onze studenten en medewerkers op de hoogte via mail, intranet en Digitap. 
 

GAAN DE LESSEN STRAKS ONLINE OF OP DE CAMPUS DOOR?

We starten het academiejaar normaal gezien in code geel. Dit wil zeggen dat we gaan voor 75% aanwezigheid op de campus: Iedereen zal op de campus contactonderwijs kunnen meemaken, maar niet allemaal op hetzelfde moment. Dit is een mix van online-offline (hybride) onderwijs zodat de omvang van het aantal studenten in circulatie van en naar de campus met minstens 25% verminderd wordt. We volgen de richtlijnen van de professionele sectoren (cultuur met onderscheid met publiek of zonder publiek) als toets en mits positief advies van de preventieadviseur

Wees gerust: we organiseren zoveel mogelijk activiteiten op de campus. Dit zal zeker het geval zijn voor praktijkgerichte vakken en projecten zoals repetities, ateliers ... Onderwijsactiviteiten op de campus zullen natuurlijk wel een tikje anders dan gewoonlijk verlopen. Zo zal je bijvoorbeeld les volgen in kleinere groepen en met de nodige preventiemaatregelen zoals social distancing of eventueel ook mondmaskers. Momenteel wordt onderzocht of er binnen de artistieke praktijkvakken, naar analogie met het professionele werkveld, meer gerichte veiligheidsvoorschriften kunnen worden ingevoerd die rekening houden met de specifieke aard van het kunstonderwijs.

Daarnaast is ook online onderwijs een blijvertje volgend academiejaar. Deze online lessen zullen we vooral voor theorievakken reserveren en worden gecombineerd met tussentijdse sessies op de campus. Onze IT'ers en docenten hebben het lesaanbod gedigitaliseerd en geoptimaliseerd, zodat je vlot vanop afstand kunt studeren. Onze docenten zullen, zoals steeds, voldoende aandacht hebben voor persoonlijk contact en begeleiding op maat.  

Om startende studenten goed te laten wennen aan het hoger onderwijs, zullen eerstejaars wellicht wat vaker op de campus aanwezig kunnen zijn. Meer ervaren studenten zullen iets vaker digitaal aan de slag gaan, al voorzien we ook voor hen uiteraard voldoende kansen om op de campus te zijn. Het is sowieso niet de bedoeling dat je als student constant aan je scherm gekluisterd zit.
 

ZAL IK NOG WEL VAN HET STUDENTENLEVEN KUNNEN GENIETEN? 

Er zal zeker ruimte zijn voor fun en ontspanning, maar dit zal een tikje anders dan gewoonlijk verlopen. Sowieso vinden we het belangrijk dat je voldoende live contacten kunt hebben met medestudenten om te socializen. Dit komt je studies, persoonlijke groei en welzijn ten goede. 

Voor de Plus Pass (hiermee kan je voordelig van sport en cultuur genieten) zijn er momenteel 3 mogelijke scenario's in the running voor volgend academiejaar. Op 16 september wordt online bekend gemaakt met welk scenario er gestart zal kunnen worden. Meer info hier.
Ook de studentenverenigingen zullen je opnieuw trakteren op steun en entertainment. Zij zijn nog volop bezig met hun nieuw (aangepast) aanbod.   
Meer details volgen. 

Volg de pagina van studentenclub Sphinx
 

HELP, IK START VOOR HET EERST IN HET HOGER ONDERWIJS? 

We begrijpen dat de onzekere situatie voor de nodige twijfels en bezorgdheden zorgt, maar we doen er alles aan om je nieuwe avontuur bij AP vlot te laten verlopen. Zo zal er voldoende tijd en aandacht zijn voor jou als eerstejaars om de campus te leren kennen, om een band op te bouwen met je medestudenten en docenten, om ook van de fijne kanten van het studentenleven te genieten ... Kortom, we zorgen er zeker voor dat je straks goed aan je nieuwe studentenleven kan wennen. 
 

WAT ALS HET TOCH TEGENVALT OF NIET WIL LUKKEN?

Of je nu bachelor-, master- of (post)graduaatstudent bent: we willen al onze studenten een fijn academiejaar bezorgen. Ervaar je onderweg toch problemen met studeren en/of je draai vinden? No worries, dan gaan we samen op zoek naar de juiste oplossing(en). Er staat zoals steeds een heel hulpbataljon aan ondersteuning, begeleiding en aanmoediging voor je klaar.  
 

BELANGRIJKE MEDEDELING VOOR BUITENLANDSE STUDENTEN

Studenten worden geadviseerd om bij hun lokale en Belgische autoriteiten te informeren naar de actuele reisadviezen. 
We raden de studenten aan om geen niet-terugbetaalbare kosten zoals huisvesting of vervoer te maken tot het zeker is dat ze hun studieperiode in Antwerpen kunnen beginnen.