Operaregisseur Louisa Muller aan de slag met studenten Muziek Klassiek voor Don Giovanni | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • Operaregisseur Louisa Muller aan de slag met studenten Muziek Klassiek voor Don Giovanni

Operaregisseur Louisa Muller aan de slag met studenten Muziek Klassiek voor Don Giovanni

 

Begin maart schoten de studenten uit de startblokken voor wat de grootste opvoering van het jaar zal worden: Mozarts Don Giovanni. Een kleine maand hebben ze, om de woorden en noten om te toveren tot een hoogstaande productie.

Podiumkansen creëren voor de studenten is een zeer belangrijk onderdeel van alle opleidingen binnen het Conservatorium. En ook de strakke deadline (slechts vier weken repeteren) is een bewust keuze van docente Jeanne-Minette Cilliers, want in het professionele werkveld moet het snel gaan.

Don Giovanni is bovendien een van de klassiekers in de opera en wordt daarom ook vaak opgevoerd. Door specifiek voor dit stuk te kiezen, kunnen de studenten het alvast toevoegen aan hun repertoire. De kans dat ze het in het professionele leven opnieuw tegenkomen, is namelijk heel groot.

Een productie van deze omvang staat elke twee jaar op de planning binnen de opleiding Muziek Klassiek. De hele opleiding, want behalve zangers wordt er natuurlijk ook een orkest samengesteld. Het plan om de interdisciplinaire samenwerking dit jaar nog te vergroten, deze keer met de kostuumontwerpers van de Academie voor Schone Kunsten, lag klaar, maar helaas stak de pandemie daar een stokje voor.

Jeanne-Minette Cilliers wil toch ook aanstippen dat de wereldwijde crisis ook enkele voordelen heeft gehad: het belang van acteren tijdens een opera wordt opeens heel duidelijk. Want hoe ga je in dialoog met elkaar als je altijd drie meter afstand moet bewaren? Die acteerlessen zijn nog intenser dan voorheen.

Louisa Muller
Daar staan we gelukkig niet alleen voor. Louisa Muller werkt intens met de studenten samen om de puntjes op i te zetten. En dat zij daar de geknipte persoon voor is, kan je makkelijk afleiden uit haar eigen parcours. Muller regisseerde eerder al de Metropolitan Opera, de Lyrics Opera of Chicago, het New York Philharmonic, het Grand Théâtre de Genève … En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Best een indrukwekkend lijstje om tussen te staan en dus halen onze muzikanten alles uit de kast om er een indrukwekkende opvoering van te maken.

European Opera Academy
Dit project kadert in het opleidingsprogramma van de European Opera Academy, een organisatie die opera-uitwisselingsprojecten mogelijk maakt voor studenten uit een tiental conservatoria in Europa. Voor Don Giovanni kregen drie buitenlandse studenten zo de kans om een rol op te nemen in de voorstelling: twee zangers een pianist.