Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Andrew Richards

Andrew Richards

Als tiener speelde tenor Andrew Richards trombone en zong hij semi-professioneel jazz in de Verenigde Staten naast de iconen The Hi-Los, The Four Freshmen, Sarah Vaughan en Carmen MacRae. Na het horen van zijn eerste opera, La Forza del Destino, meldde hij zich aan en werd hij prompt toegelaten tot de zangopleiding aan de Eastman School of Music.

Na deelname aan verschillende Amerikaanse programma's voor jonge kunstenaars maakte Andrew Richards in 1999 zijn professionele debuut in de rol van Pinkerton bij de New York City Opera. Al snel werd hij in de hele VS gecast in La Bohème, La Traviata, Cavalleria Rusticana, bij operahuizen als Florida Grand Opera, Kansas City en New Orleans Opera. In 2004 maakte hij zijn Europese debuut in Trieste en debuteerde hij tegelijkertijd in de rol van Don José in Carmen. Deze rol zou zijn visitekaartje worden. Nadat hij deze in The Metropolitan Opera, Opéra Comique in Parijs, en op podia in Verona en Berlijn had vertolkt, volgde een internationale uitzending op ArteTV.

Van 2005-2009 was Andrew Richards lid van het Berlijnse Staatsoper Unter den Linden ensemble, waar hij rollen als Radames, Cavaradossi, Rodolfo, Don José en MacDuff vertolkte. Zijn reputatie groeide uit tot een internationale carrière als zanger in vele nieuwe producties en premières. Zijn werk in de Munt (Brussel, België) in de rollen van Werther en Parsifal werd met veel lof ontvangen. Zijn eerste Parsifal (voor Staatsoper Stuttgart), geregisseerd door Calixto Bieito, was het onderwerp van de film "Die Singende Stadt". De Parsifal successen resulteerden in een verdere verkenning van het Wagner-repertoire: Andrew zong zijn eerste Siegmund in 2018 in Kyoto in Japan met Michael Hampe als regisseur en Richard Numajiri als dirigent. Hij is de auteur van de veelgeprezen achter-de-schermen-blog "Opera Rocks". 

Andere uitgevoerde rollen zijn Florestan (Fidelio), Lancelot (Le Roi Arthus), Licinius (La Vestale), de titelrol in Don Carlo, Hermann (Pique Dame), Arrigo (La battaglia di Legnano), Gabriele Adorno (Simon Boccanegra), MacDuff (Macbeth), Pollione (Norma), Samson (Samson et Dalila), de titelrol in Faust, Duca (Rigoletto), Tamino (The Magic Flute) en Carlson (Of Mice and Men). Hij werkte met dirigenten als Michele Mariotti, Hartmut Haenchen, Jacques Lacombe, Roberto Abbado, Jérémie Rhorer, Paolo Carignani, John Elliot Gardiner, Daniel Barenboim en Daniel Ettinger op podia over de hele wereld, waaronder die van de Opéra National du Rhin, Teatro Communale di Bologna, Théâtre des Champs-Elysées, Koninklijke Deense Opera, Opéra National de Paris, Staatsoper Hamburg, Teatro Nacional de São Carlos, Théâtres de la Ville de Luxembourg, Fondazione Arena di Verona, Münchner Opernfestspiele, Festival Internacional de Música y Danza de Granada, Arizona Opera, Bayerische Staatsoper, Oper Köln, Oper Frankfurt, Royal Opera House, Londen, Teatro Massimo di Palermo, Festival Pucciniano, Torre del Lago, Opéra Nice, Florida Grand Opera, Semperoper Dresden, evenals het Bregenzer Festspiele.

De voorbije jaren trad de heer Richards wat minder op om bij zijn kinderen te zijn. Hij keert nu met hernieuwd enthousiasme terug naar het podium en zal de komende seizoenen nieuwe rollen zingen in Wenen, Bern, Hannover, Mexico-Stad en Erfurt. Hij maakt van Antwerpen zijn thuisbasis, samen met zijn echtgenote, de pianiste Jeanne-Minette Cilliers, en is zangdocent aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

OpleidingsonderdelenZang

📷 Jeanne-Minette Cilliers