Pop-up podia: de ontwikkeling van locatiespecifieke compositie met live electronics | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • Pop-up podia: de ontwikkeling van locatiespecifieke compositie met live electronics

Pop-up podia: de ontwikkeling van locatiespecifieke compositie met live electronics

In de voorbije 50 jaar is buiten de concertzaal een compositie- en uitvoeringspraktijk ontstaan in dialoog met de omgeving. Ondanks de alomtegenwoordigheid van technologie in onze omgeving wordt slechts in een klein aantal van deze locatiespecifieke uitvoeringen technologie gebruikt om de concertomgeving te exploreren. Dit project heeft als doel om de artistieke mogelijkheden van de hedendaagse mobiele, draagbare technologie uit te bouwen voor locatiespecifieke compositie en het concept van een ecologische klanktechnologie te onderbouwen, dit wil zeggen een gesitueerde technologie die de levendigheid van de concertomgeving en de actieve deelname daaraan wil versterken. Hiermee wil dit onderzoek zich positioneren in de debatten over 'liveness' in de technologische kunsten en over de actieve en duurzame relatie tussen mens en omgeving.

Dit onderzoek zal gebeuren via systematische reflectie op het ontstaansproces van locatiespecifieke composities en een reeks van 'open schets' experimenten waarbij regelmatig feedback verkregen wordt van uitvoerders en een select publiek. Het creatief proces van twee externe componisten zal van nabij bestudeerd worden. Het onderzoeksproject zal onder andere leiden tot één artikel over gesitueerde klanktechnologie, vijf locatiespecifieke composities met live electronics en drie multimediale documentaties van ontstaansprocessen, concepten en uitvoeringen van locatiespecifieke composities.

ONDERZOEKER(S)