Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Studium Generale

Studium Generale

Thema 2020-2021: PRIVACY

Op tien dinsdagavonden, gespreid over het academiejaar, worden studenten, docenten en publiek uitgenodigd voor verfrissende reflecties en een verrijkende dialoog. In academiejaar 2020-2021 handelt de lezingenreeks Studium Generale over het thema PRIVACY.

Privacy is een universeel mensenrecht. Niet enkel uw persoonsgegevens, maar zelfs uw autonomie en integriteit worden erdoor beschermd. Het recht op privacy is een voorwaarde voor alle andere mensenrechten en maakt deel uit van de Belgische grondwet en Europese regelgeving. Maar onze privacy komt steeds meer onder druk te staan.

In de strijd tegen misdaad en terrorisme wordt privacy al te vaak als pasmunt ingezet. Denk maar aan slimme ANPR-camera’s die registreren wat we doen en laten op straat, de digitale vingerafdruk in de identiteitskaart, de dataretentiewet die telecombedrijven verplicht onze communicatiegegevens bij te houden. Bovendien gooien we vrijwillig onze persoonsgegevens te grabbel in ruil voor het gebruiksgemak of entertainment van ogenschijnlijk onschuldige digitale toepassingen. Voor heel wat bedrijven zijn die gegevens goud waard.

Waarom doen we dat? En hebben we wel degelijk ‘niets te verbergen’? Welke prijs zijn we bereid te betalen voor de bescherming van onze veiligheid, onze gezondheid? Hoe veilig zijn onze gegevens in de handen van bedrijven en overheden? Tien boeiende sprekers met diverse expertise belichten het thema PRIVACY vanuit soms heel onverwachte hoeken.

 

Gezien de geldende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, is reservatie voor de lezingenreeks momenteel niet mogelijk.

Hou deze webpagina en onze kalender in de gaten voor verdere informatie.

Wil je op de hoogte gehouden worden? Mail dan naar studiumgenerale@ap.be.

 

Meer over de lezingenreeks

De lezingsreeks Studium Generale handelt jaarlijks rond een specifiek, maatschappelijk relevant thema. We strikten tien sprekers uit binnen- of buitenland en nodigen hen uit het woord te nemen en hun persoonlijke ervaringen, bevindingen en bedenkingen rond het thema en hun visie op de toekomst te delen met het publiek. Met deze lezingenreeks wil AP Hogeschool deelnemers stimuleren om te reflecteren over actuele vragen. Interdisciplinariteit en maatschappelijke relevantie staan daarbij voorop.

De lezingen zijn mits reservatie gratis toegankelijk en kunnen in het Nederlands of Engels doorgaan. Na elke lezing volgt een kort debat met het publiek in de zaal. Alle lezingen vinden plaats in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Lees meer op www.ap.be/studium.