Grafisch ontwerp is zo verweven met de wereld om ons heen dat we vaak niet meer zien dat zo ongeveer alles in onze omgeving door iemand is ontworpen. Dit maakt grafisch ontwerp tot een zeer veelzijdige praktijk, die zich vooral bezighoudt met de overdracht, organisatie en communicatie van (visuele en tekstuele) taal.
De opleiding Grafisch Ontwerp van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen biedt een diepgaande kennis van de verschillende manieren waarop we via zichtbare taal kunnen communiceren. De afdeling is gestructureerd rond het doceren van zes basisvakken die fundamenteel zijn voor een grafische ontwerppraktijk: editing, beeld, interactie, typografie, tekenen en theorie. Het leerproces is zowel speels als conceptueel en wordt benaderd via een verscheidenheid aan media en technieken, waarbij persoonlijke experimenten in (en verder dan) boekontwerp, publishing, illustratie, fotografie, film, installaties, software en schrijven altijd worden aangemoedigd.
Het onderwijs wordt voornamelijk gestructureerd door individuele opdrachten (naast workshops, collectieve projecten, reizen, presentaties en seminaries), gericht op de creatie van een meer onafhankelijk en autonoom werk. Alle docenten hebben hun specifieke ontwerp- en artistieke praktijk en vormen het perfecte klankbord voor studenten om een eigen ontwerptaal en beroepsprofiel te ontwikkelen in dialoog met een hedendaagse context.