Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Educatieve opleidingen

Educatieve opleidingen

De Educatieve opleidingen van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen vertrekken vanuit de visie dat het meesterschap in de kunsten verbonden kan worden met het meesterschap in het onderwijs.

Het uitgangspunt van de opleiding is dat expertise uit de kunsten de onderwijskundige aanpak inspireert en vice versa. Studenten die kiezen voor één van deze opleidingen zullen zich in hun kunstdiscipline specialiseren of zijn reeds gespecialiseerd en bouwen tegelijk educatieve competenties op binnen een praktijkgerichte, grootstedelijke context.

Nieuw: Educatieve masters

De Specifieke lerarenopleidingen werden omgevormd tot Educatieve masters. Praktisch betekent dit dat je na de bacheloropleiding Dans, Drama of Muziek twee keuzes hebt:

1. je kiest voor een master Drama, master Muziek of master Dans waarbij je je verder specialiseert in je kunstdiscipline.

2. je kiest voor de Educatieve master Muziek en Podiumkunsten waarbij je je verder specialiseert in de kunstdiscipline Dans, Drama of Muziek én bouwt aan je educatieve competenties.

Vind jouw educatieve opleiding

DANS

Beschik je over een bachelordiploma Dans? Dan kan je, mits het volgen van een schakelprogramma, de Educatieve master Drama volgen. 

Beschik je al over een masterdiploma Dans? Dan kan je het verkort traject van de Educatieve master volgen. 

Binnen de educatieve opleidingen Dans bestaat ook de mogelijkheid om een 'Bachelor secundair onderwijs, verkort traject Leraar Dans' of 'Graduaatsopleiding, Leraar Dans' te volgen. 

Meer informatie over de opleidingen en inschrijven vind je op de pagina 'Educatieve opleidingen Dans' of ontdek wat er voor jou mogelijk is in dit schema.

DRAMA

Beschik je over een bachelordiploma Drama in de afstudeerrichting Acteren, Kleinkunst of Woordkunst? Dan kan je de Educatieve master Drama volgen. 

Beschik je al over een masterdiploma Drama? Dan kan je het verkort traject van de Educatieve master volgen. 

Meer informatie over de opleidingen en inschrijven vind je op de pagina 'Educatieve opleidingen Drama' of ontdek wat er voor jou mogelijk is in dit schema.

MUZIEK

Beschik je over een bachelordiploma Muziek? Dan kan je de Educatieve master Muziek volgen. 

Beschik je al over een masterdiploma Muziek? Dan kan je het verkort traject van de Educatieve master volgen. 

Meer informatie over de opleidingen en inschrijven vind je op de pagina 'Educatieve opleidingen Muziek' of ontdek wat er voor jou mogelijk is in dit schema.

Waar zijn we sterk in?

Wij zijn voortrekkers in het onderwijs aan zes- tot achtjarigen. Hiermee spelen we in op de actuele evoluties binnen het DKO. We leiden je zowel verbredend als verdiepend op.

  • In sommige lessen werken we interdisciplinair en we moedigen samenwerkingen over de disciplines aan, zowel binnen het artistieke als het pedagogische parcours.

  • Verder beschikt het conservatorium over expertise op het gebied van lichamelijk bewustzijn en gezondheid voor de student. In de Educatieve master leer je ook hoe je deze aspecten doorgeeft aan je leerlingen.

  • Wij leiden je op tot expert in onderwijs in de kunsten. Je kan je specialiseren in het onderwijs in verschillende facetten van je discipline. 

  • Wij leiden je op tot expert in onderwijs met de kunsten: je leert educatieve projecten opzetten in een sociaal-artistieke context met verschillende doelgroepen.

Jouw betrokkenheid en engagement zijn essentieel voor de Educatieve masteropleiding. De samenwerking met een breed werkveld is een troef van deze opleiding. Veel van je opleidingsactiviteiten worden georganiseerd in samenwerking met kunsthuizen, gezelschappen, ensembles, orkesten, kunstonderwijs, culturele centra, kunsteducatieve organisaties, enz.