Toetsinstrumenten | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Muziek
  • Toetsinstrumenten

Toetsinstrumenten

De vakgroep Toetsinstrumenten creëert een inspirerende leerbiotoop voor jonge klavierkunstenaars, waarin traditie en vernieuwing hand in hand gaan. De ontplooiing van het individuele professionele profiel van elke student staat hierin centraal en wordt ondersteund door een technische beheersing van het instrument, kennis van het repertoire, creërende vaardigheden en een gezonde werkethiek.

De ruggengraat van de opleiding wordt gevormd door een internationaal team van docenten, met elk een eigen artistieke en pedagogische uniciteit. Bovenop de intensieve 1 op 1 relatie tussen hoofdvakdocent en student worden jaarlijks masterclasses met internationale grootmeesters georganiseerd. Verder onderhoudt de opleiding vruchtbare samenwerkingen met vermaarde instellingen zoals het Vleeshuis (pianoforte en klavecimbel), Pianoatelier Maene, de Sint-Laurentiuskerk Antwerpen (orgel)…

Een sterk curriculum begeleidt en voedt de doorgedreven studie in de hoofddiscipline. Zo krijgt de student kamermuziek, een initiatie in één of meerdere aanverwante klavierinstrumenten, specifieke literatuurstudie per instrument en een leertraject in improvisatie en toegepaste klavierpraktijk. Ondernemende en creatieve competenties worden actief gestimuleerd in de masteropleiding via de vakken Ondernemerschap en Creatief (eind)project. Stages en Musiceerpraktijk bieden dan weer een rechtstreekse leerervaring in het professionele veld. Dit alles wordt op bachelorniveau ondersteund door een basispakket aan theoretische vorming. Research loopt als een rode lijn door het curriculum van bachelor 1 tot en met master 2.

Binnen de vakgroep Toetsinstrumenten bieden we vijf hoofddisciplines aan: piano, klavecimbel, orgel, pianoforte en accordeon. 
Na een bacheloropleiding van drie jaar zet je de opleiding verder met een tweejarige master. Hieronder vind je het masteraanbod per discipline:

Discipline            

Accordeon Optie educatie**  Optie instrument     
Klavecimbel     Optie educatie**  Optie instrument     
Orgel     Optie educatie**  Optie instrument     
Pianoforte     Optie educatie**  Optie instrument     
Piano* Optie educatie**  Optie piano solo Optie kamermuziek en begeleiding

Na afloop van je masterstudies kun je je verder vervolmaken in één van de postgraduaatopleidingen concertsolist of kamermuziek (met een focus op kamermuziek of begeleiding).

* NIEUW vanaf academiejaar 2023-2024: Als masterstudent piano kun je kiezen uit vijf focussen, gebaseerd op je persoonlijk profiel. Binnen elke focus wordt het basispakket aangevuld met specifieke keuzevakken. Lees hier meer over de verschillende opties en focussen.

** Lees hier meer informatie over de Educatieve master Muziek.