Juweelontwerp | Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Bachelor en Master in de Beeldende Kunsten
  • Juweelontwerp en edelsmeedkunst

Juweelontwerp en edelsmeedkunst

Over de afstudeerrichting: de menselijke behoefte om te (ver)sieren, waarbij juwelen en objecten de belangrijkste middelen voor identificatie en expressie zijn, is universeel en tijdloos. Juwelen en draagbare objecten vertellen een verhaal over status, stijl en cultuur van de drager.

Tegelijkertijd zijn juwelen een getuige van sociale, culturele en technologische ontwikkelingen. Daarom is juweelontwerpen zo'n opwindend en veelzijdig beroep dat, hoewel gebaseerd op een rijke ambachtstraditie, steeds in verandering is.

De afstudeerrichting Juweelontwerp & Edelsmeedkunst omvat een academische bachelor- en masteropleiding. Het curriculum bestaat uit een gezond evenwicht tussen artistieke atelierpraktijk, specifieke en algemene ondersteunende theorievakken en tekenen om je te ondersteunen in de ontwikkeling van je persoonlijke artistieke praktijk.

Een team van ervaren en professionele kunstenaars en ontwerpers begeleidt je daarbij. Onze focus ligt op de ontwikkeling van je individueel talent en creativiteit en dit door middel van onderzoek, conceptontwikkeling en zelfreflectie.

Uiteraard besteden we uitgebreid aandacht aan de technische vaardigheden en praktische inzichten die nodig zijn voor het métier. Technologie en vakkennis van diverse metalen en materialen, edelstenen, juweelgeschiedenis en 3D-computer tekenen maken deze opleiding tot een spannende ontdekkingsreis, waarbij nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht voortdurend worden gestimuleerd.

Binnen dit geheel spelen studiebezoeken, workshops, projecten, lezingen en begeleiding door (internationale) gastdocenten met hun specifieke achtergrond en praktijkervaring een belangrijke rol. Met je masterdiploma kan je aan de slag als zelfstandig ontwerper of zoek je samenwerkingsverbanden op in de wereld van het juweelontwerp of de edelsmeedkunst.