Juweelontwerp | Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Bachelor en Master in de Beeldende Kunsten
  • Juweelontwerp en edelsmeedkunst

Juweelontwerp en edelsmeedkunst

De menselijke behoefte om te (ver)sieren is universeel en tijdloos. Juwelen en draagbare objecten vertellen een verhaal over status, stijl en cultuur van de drager.

Tegelijkertijd getuigen ze van sociale, culturele en technologische ontwikkelingen. Het beroep van de juweelontwerper is dan ook gestoeld op een rijke ambachtstraditie en heeft daarenboven voeling met hedendaagse ontwikkelingen.

De opleiding Juweelontwerp garandeert een evenwicht tussen de artistiek atelierpraktijk, disciplinespecifieke en algemene theorievakken en tekenlessen. Een team van ervaren en professionele kunstenaars en ontwerpers biedt de nodige begeleiding en ondersteunt de student in de ontwikkeling van de persoonlijke artistieke praktijk.

Er wordt veel aandacht en tijd besteed aan de technische vaardigheden en de praktische inzichten die nodig zijn voor het métier. Technologische kennis, kennis van metalen, edelstenen en andere materialen, juweelgeschiedenis en 3D-computertekenen maken onontbeerlijk het veelzijdig traject uit van deze opleiding. Nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht worden gestimuleerd, net als onderzoeksvaardigheid, conceptontwikkeling en zelfreflectie.

Studiebezoeken, workshops, projecten, lezingen en begeleiding door (internationale) gastdocenten spelen daarbij een belangrijke rol. Onderzoeksmethodiek, kunstgeschiedenis en kunsttheorie bieden de nodige theoretische context.

Met een masterdiploma Juweelontwerp kan men aan de slag als zelfstandig ontwerper of gaat men op zoek naar samenwerkingsverbanden in de wereld van het juweelontwerp of de edelsmeedkunst.