Beveren Art Educator In Residence | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Evenement
  • Beveren - Art Educator In Residence

Beveren - Art Educator In Residence

Ik druk op de grijze bel. Het duurt ongemakkelijk lang voor een metalige klik me het signaal geeft om naar binnen te gaan. Ik open de loodzware, ijzeren deur die me in de inkomhal brengt. Een balie, een metaaldetector, lockers. Het onthaalpersoneel werkt onverstoord verder achter de glazen wand die hen scheidt van de bezoekers. Gespeeld nonchalant kijk ik rond, in de hoop dat wachten de beste, minst verdachte optie is.

In Beveren vertelt Andy Van Kerschaver over zijn ervaringen in de gevangenis van Beveren aan de hand van dagboekfragmenten. Een persoonlijk verslag dat zich beweegt tussen lezing en theater. 

Beveren is een onderzoek naar macht en menselijke verhoudingen. Wanneer heeft iemand macht over iemand anders? Hoe heeft een omgeving impact op de machtsverhoudingen tussen mensen? Waar ligt de grens tussen bewondering en intimidatie, tussen dominantie en charisma? Wanneer wordt macht gevaarlijk of pervers? In Beveren vertelt Andy over zijn ervaringen in de gevangenis. Hij werkte met gedetineerden aan Macbeth en schreef al zijn ervaringen, gevoelens en gedachten op in een logboek, die hij vervolgens bewerkte tot een theatertekst. 

Van begin maart tot eind mei gaf Andy een workshop Theater, Expressie en Speloefeningen aan een 8-tal gedetineerden in de gevangenis van Beveren. Daarvoor vertrok hij van Shakespeare’s Macbeth en bewerkte gaandeweg de tekst tot een aangepast, verkort script. De workshop bestond uit spel- en improvisatie-oefeningen, het lezen en bespreken van scènes en repetities van het script. De gedetineerden onderzochten hun personage(s) en situaties uit het stuk op de vloer. De laatste sessie bestond uit een toonmoment in de vorm van een open repetitie voor een bescheiden aantal toeschouwers van buiten de gevangenis.

Andy Van Kerschaver maakte Beveren in het kader van de Specifieke Lerarenopleiding Drama aan Koninklijk Conservatorium Antwerpen en werd hiervoor gecoacht door Rashif El Kaoui. De voorstelling draagt het Art Educator in Residence (aer)-label van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in samenwerking met deSingel en Musica. 

Facebook event