Doctoraatsverdediging Bob Selderslaghs | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Evenement
  • Doctoraatsverdediging Bob Selderslaghs

Doctoraatsverdediging Bob Selderslaghs

"When you’re making things up,
nothing can ever be wrong."

Lisa (9 jaar oud)
(foto door Barbara Vandendriessche, detail)

 

MoE 2.0
Van verbeeldend onderzoek tot artistiek product in kunsteducatie

Artistieke presentatie en verdediging van het doctoraat ‘MoE 2.0’, door Bob Selderslaghs uitgevoerd tussen 2018 en 2022 aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool), binnen de onderzoeksgroep CORPoREAL, en ARIA (UAntwerpen).

Promotors: Annouk Van Moorsel (promotor Conservatorium) en Kurt Vanhoutte (promotor UAntwerpen)

PROGRAMMA VRIJDAG 4 MAART 2022
15:00 - 15:30

DE EXPERTEN IV
'De Experten IV' is het sluitstuk van het vierluik dat Bob Selderslaghs in DE SINGEL creëerde met verschillende groepen lagereschoolkinderen tussen 2019 en 2022. Samen met een nieuwe groep kinderen werkte Bob Selderslaghs aan een non-scripted dramaperformance: een kort toonmoment zonder vaste tekst waarbij de deelnemers de figuurlijke ‘mantel van een expert’ aantrekken.
Locatie: Muziekstudio DE SINGEL
→ Boek je ticket via DE SINGEL (5 euro)

15:30

TENTOONSTELLING
- One wall expo 'The Experts in the Picture'
- Kunstinstallatie ‘PLAY NO PLAY’
- Publicaties
- Videoperformance ‘De Toneelratten: the making of van een performance die (n)ooit plaatsvond’  
Locatie: hal Witte Zaal en Witte Foyer 

16:30 - 18:30

DOCTORAATSVERDEDIGING
Jury: Elke Struyf (voorzitter), Annouk Van Moorsel (promotor Conservatorium), Kurt Vanhoutte (promotor UAntwerpen), Kathleen Coessens (lid individuele doctoraatscommissie), An De bisschop (extern jurylid), Dominique Collet (extern jurylid)
Locatie: Witte Zaal
Voertaal: Nederlands
→ Om de verdediging bij te wonen, gelieve een mail te sturen naar bob.selderslaghs@ap.be

Abstract

Er is weinig onderzoek gedaan naar hoe je een gezonde balans kunt creëren tussen proces en product in kunsteducatie. Nochtans erkennen onderzoekers, kunstenaars, leraren, lerarenopleiders, leerlingen en publiek de noodzaak van dat evenwicht: zonder een kwaliteitsvol proces bereik je onmogelijk een hoogwaardig product. En een product met een laag of bedenkelijk niveau zullen toeschouwers in het beste geval met de mantel der liefde bedekken als ze een emotionele band hebben met de kunstenaar(s) of als ze weten dat er wel een waardevol (sociaal) proces aan het product voorafging. Het doctoraatsonderzoek MoE 2.0 exploreert hoe de dramatische onderzoeksbenadering van leren en onderwijzen Mantle of the Expert, een vorm van procesdrama, verrijkt kan worden tot een methodiek in kunsteducatie om non-scripted theaterperformances te creëren met jonge doelgroepen en aldus een evenwicht kan creëren tussen het artistieke proces en product.