Lodgers #14:Geert Goiris, Mashid Mohadjerin, Vijai Patchineelam | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Evenement
  • Lodgers #14:Geert Goiris, Mashid Mohadjerin, Vijai Patchineelam

Lodgers #14:Geert Goiris, Mashid Mohadjerin, Vijai Patchineelam

Voor 'LODGERS curated by ARIA' selecteerde kunstenaar, docent en onderzoeker Nico Dockx drie artistiek onderzoeken aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, van 2 tot met 21 mei in MUHKA. Geert Goiris, Mashid Mohadjerin en Vijai Patchineelam bieden een fascinerend inzicht in (een deel van) hun onderzoeksprocessen. Elke kunstenaar doet onderzoek naar een andere realiteit, die tijdens dat proces aanleiding geeft tot een alternatieve realiteit. In alle drie de doctoraatsprojecten speelt de relatie tussen realiteit en perceptie enerzijds en fictie en verbeeldingskracht anderzijds een belangrijke rol. Met deze presentatie en het programma, specifiek gewijd aan LODGERS, kun je het zelf bekijken of een ander perspectief op je werkelijkheid bieden.

** Whiteout **

Deze samenwerking tussen de Franse kunstenaar en schrijver Marcelline Delbecq en Geert Goiris zoekt naar een ingang in het speculatieve gebruik van afbeeldingen. Zowel de tekst als de afbeeldingen hebben te maken met transformaties van waarneming en de veranderlijkheid van vertrouwde omgevingen. Hoe kunnen woorden een afbeelding transformeren? Wat voor soort verhaal betekenen beelden? Wat kan een voice over / off onthullen? Wat ligt er achter het oppervlak?

Avondevenement: 10 mei
Het evenement bestaat uit het screenen van videobeelden en het live lezen van een speciaal ontworpen tekst om de beelden te begeleiden en te bevragen.
In de tentoonstelling na het evenement zal de video worden gepresenteerd met een opgenomen voice-over.

Programma
20:00: intro door Nico Dockx
20:15: projectievideo / live reading door Marcelline Delbecq
20:45: vraag en antwoord

** Lipstick & Gas Masks **

In haar boek Lipstick & Gas Masks onderzoekt Mashid Mohadjerin de nasleep van een grote opstand en de rol die vrouwen daarin speelden. Wat er achterblijft wanneer de pers de scène heeft verlaten en de camera's naar de volgende gebeurtenis zijn gedraaid.

Gedesillusioneerde activisten worden machteloos achtergelaten onder gehavende gebouwen en bevlekte muren die in stilte getuigen van bloedvergieten en geweld, tot een eens ondenkbare opstand en degenen die het leven lieten. Wereldlijke en militante objecten blijven als bewijs van dramatische gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden.
Een selectie van afbeeldingen van dit artistieke onderzoeksproject zijn op deze tentoonstelling geïnstalleerd.

Presentatie / poëzie lezing: 17 mei, 's avonds

** Samba Shiva **

Vijai Patchineelam heeft onlangs het fotoboek Samba Shiva bewerkt: The Photographs of Sambasiva Rao Patchineelam. Uitgegeven door Zum en Instituto Moreira Salles, São Paulo. In Samba Shiva bezoekt Vijai het fotoarchief van zijn vader, een wetenschapper die eind jaren zeventig naar Brazilië emigreerde. De kunstenaar, initiatiefnemer van het project, werkte als redacteur, terwijl het auteurschap van het boek nog steeds bestaat en wordt gecrediteerd aan de wetenschapper Sambasiva. Deze verplaatsing van rollen maakt deel uit van een groter project dat Vijai volgt in zijn doctoraatsonderzoek aan de Koninklijke Academie van Kunsten Antwerpen.

Collectieve lezing: 3 mei, 's avonds
Deze collectieve lezing vindt plaats aan een grote tafel en gaat door het overtollige materiaal verzameld tijdens het maken van het boek, zoals kleurproeven, dummy's om structurele kwaliteit te garanderen, afvalmateriaal van de offsetdruk, originele afdrukken van de dia's die door Sambasiva zijn gemaakt, artefacten zoals de originele Olivetti Valentine-schrijfmachine afgebeeld in het boek en referentiemateriaal met betrekking tot het project.

Al deze materialen en artefacten zullen worden gepresenteerd in een tabelweergave voor de tijd van de tentoonstelling.

Locatie