This Place Could Be Your Life - LINTFABRIEK ARCHIEVEN 1982-2007 | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Evenement
  • This Place Could Be Your Life - LINTFABRIEK ARCHIEVEN 1982-2007

This Place Could Be Your Life - LINTFABRIEK ARCHIEVEN 1982-2007

Tentoonstelling

Van donderdag 26 tot en met zondag 29 mei vindt het jaarlijkse Antwerp Art Weekend plaats. In dat kader kan je in de Venushal van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen de tentoonstelling 'This Place Could Be Your Life - LINTFABRIEK ARCHIEVEN 1982-2007' bezoeken.

In deze tentoonstelling krijg je op diverse manieren een inkijk in de rijke geschiedenis van Het Lintfabriek, een jeugdhuis dat lang een een vrijhaven was van alternatieve jongerencultuur in de rand van Antwerpen (Kontich). Als een internationaal kruispunt voor alternatieve muziek en een broeihaard van talent is het jeugdhuis bijna 15 jaar na de sluiting nog lang niet vergeten. Werp tijdens de expo of in het boek één blik op de indrukwekkende concertlijst en je weet waarom.


Boek

De expo is het verlengde van het boek over het jeugdhuis dat tijdens hetzelfde weekend gepresenteerd wordt.
De officiële boekvoorstelling vindt plaats op donderdag 26 mei om 18 uur, met een introductie van schrijver Jeroen Olyslaegers die ook in het boek zijn liefde voor de magische plek betuigt.
Kocht je het boek in preorder, dan kan je het tijdens de vier dagen van de expo oppikken.
Het boek zal er tevens te koop zijn aan €45,95 en nadien ook nog op lintfabriek.com en in een selectie boekhandels.


Een verhaal over een broeihaard van jong talent aan de rand van de stad. Een ruimte waar talent zich kon ontwikkelen en tonen. Een oude fabriek waar jongeren de ruimte kregen om in alle vrijheid en op eigen kracht een eigen(wijze) werking op te zetten.

Eric Bouwens, Peter Daems en Katrijn Sermeus vonden elkaar in de ambitie om dit bijzondere verhaal van Het Lintfabriek neer te schrijven en te delen. Sinds 2019 zijn ze aan de slag met het ordenen van het archief, verzamelden ze informatie en anekdotes en stelden ze de historiek scherp. Die zoektocht verliep overigens geheel in overeenstemming met de wetmatigheden van een vrijplaats: ietwat stuurloos met een veelheid aan meningen en discussies, soms emotioneel maar vooral met veel begrip, liefde en passie.

Let wel: dit boek is (spoiler) niet het definitieve verhaal. Gezien de continue stroom aan persoonlijke en betekenisvolle anekdotes kan het dat ook niet zijn. Het boek tracht wel het gevoel van een gedeeld verleden en een gedeelde tijdsgeest te vatten. Tegelijk is het een aanmoediging om het gesprek voort te zetten. Een gesprek over de vele internationale bands die op hun tour door Europa halt hielden in Kontich, de verschillende subculturen die er zich thuis voelden, het eerste lief, de eerste keer vrijwilligen, het eerste concert op en voor het podium ...


Dit project wordt gedragen door een enthousiast team vrijwilligers, gesteund door de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Het Bos, Trix en Stockmans Art Books

www.lintfabriek.com