Getuigenissen | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Getuigenissen

Getuigenissen

Een internationale uitwisseling is een niet-te-missen ervaring waar je in een nieuwe omgeving prachtige mensen kan ontmoeten, je perspectief kan verruimen en de uitdaging kan aangaan om uit je comfortzone te stappen. De wereld ligt aan je voeten. Dat vonden ook de studenten hieronder.

Ruth Bota

Ruth studeert kostuumontwerp aan de Academie en besloot tijdens haar studies een internationale ervaring op te doen. Hiervoor trok ze voor een semester naar Oslo om via het Erasmus+ programma te gaan studeren aan de Kunsthøgskolen i Oslo.

Het is vooral haar liefde voor de Scandinavische cultuur en natuur die haar over de streep haalden. Het gaf haar de kans om nieuwe ervaringen op te doen tegen de achtergrond van een Noorse fjord en zich open te stellen voor andere perspectieven en denkwijzen, om deze hierna mee te kunnen nemen en incorporeren in haar studies in België. Zij zag het als een nieuwe mogelijkheid om te leren en evolueren en benadrukt het belang om af en toe uit je comfortzone te stappen en het dagdagelijkse leven vanuit een ander perspectief en in een nieuwe omgeving mee te maken.

In Oslo leerde ze heel wat over onafhankelijkheid, aanpassingsvermogen en probleemoplossend denken. En dit alles met een laagje Noors erbovenop. Zelf raadt ze het iedereen aan om op uitwisseling te gaan!

“Going to study abroad can be difficult because you kind off start from zero again, new school, new city, new home etc. You need to build up a new network and new rhythm and find new friends and so on.  Even though it may sound challenging (and definitely can be), an international exchange provides an environment for people who are open for this experience and it really is an exercise in patience and trusting that things work out. In a short amount of time you find yourself falling in love with a new place and the people you meet and in the end it’s an experience that no one can take away from you.”


Anna Beiglböck

Als studierichting koos Anna voor de opleiding kostuumontwerp aan de Academie. Ze behaalde in juni 2022 haar Bachelordiploma en begint binnen een maand aan haar Masterjaar. Om nieuwe ideeën op te doen en innovatieve studiemethoden te ontdekken, trok ze op Erasmus naar Estland.

Ze studeerde er een half jaar aan de Estonian Academy of Arts, in de hoofdstad Tallinn. Door de laaiend enthousiaste verhalen van anderen die daar op uitwisseling waren geweest, wist ze al heel snel dat ook zij zich er zou thuisvoelen. De fantastische workshops, vele internationale connecties,   gastdocenten en goede organisatie waren slechts enkele van de pluspunten die ze opsomt als redenen om naar deze universiteit te trekken. Ook kreeg ze de gelegenheid veel uitstappen te doen en heeft ze een groot internationaal netwerk kunnen uitbouwen.

Ze kwam terug thuis met een rugzak vol nieuwe technieken, talen, sociale vaardigheden en een appreciatie voor andere landen, culturen en kunst.

“Het meest waardevolle dat ik uit deze ervaring heb meegenomen, was de andere levensstijl in het land waar ik mijn uitwisseling deed (Estland), wat me nog steeds enorm inspireert - een langzamer leven. De mensen daar staan dichter bij de lokale cultuur en natuur. Ze hebben meer voeling met traditie en ambacht, maar met een moderne twist. Ik voelde zoveel waardering voor waar ze vandaan komen en waar ze voor staan ​, en dit alles met een open hart en open armen. Dat neem ik voor altijd met me mee.”