Weerbare kunstenaar:  lessen mentaal welzijn voor podiumkunstenaars | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • News
  • Weerbare kunstenaar:  lessen mentaal welzijn voor podiumkunstenaars

Weerbare kunstenaar:  lessen mentaal welzijn voor podiumkunstenaars

Alle eerstejaarsstudenten Dans, Drama en Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen zullen vanaf dit academiejaar een verplicht vak rond mentale gezondheid volgen. ​ En dat is nodig, want uit onderzoek blijkt dat podiumkunstenaars vaak te kampen hebben met psychologische uitdagingen.

‘Weerbare kunstenaars’, zo heet het gloednieuwe vak dat de podiumkunstenaars in spe vanaf het nieuwe academiejaar voorgeschoteld krijgen op het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Het vak focust vooral op de preventie van mentale problemen bij studenten Dans, Drama en Muziek. ​ Uit drie jaar interdisciplinair onderzoek aan AP Hogeschool Antwerpen blijkt immers dat podiumkunstenaars in het algemeen een psychisch kwetsbare groep vormen. "Ze zijn vaak sensitief, perfectionistisch en identificeren zich zeer sterk met hun artistiek beroep. Dat maakt hen ook kwetsbaarder voor tegenslagen zoals een misgelopen auditie, negatieve feedback of een ernstige blessure," volgens Bart Michiels, onderzoeker en lector Toegepaste Psychologie bij AP Hogeschool.

Tessa Weyns ontwikkelde samen met collega Michiels het nieuwe vak ‘Weerbare kunstenaars'. "Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en AP Hogeschool willen met het nieuwe vak een duidelijke voortrekkersrol opnemen en maximaal inzetten op het mentaal welzijn van studenten en podiumkunstenaars." legt Weyns uit. "De studenten zullen wetenschappelijk onderbouwde informatie krijgen over thema’s als stress, faalangst, en veerkracht. Daarnaast zullen ze ook zelf aan de slag gaan met praktische oefeningen en kunnen ze, als het nodig is, snel op een laagdrempelige manier in contact komen met interne of externe hulp."