Nieuws alumni | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Kunstnieuws

Kunstnieuws

Je bent afgestudeerd aan de Academie en begint je zoektocht naar werk. Misschien weet je al jaren dat je als zelfstandige artiest wil beginnen of ben je er sinds vorig jaar uit dat je graag voor in een museum aan de slag wil. Maar hoe begin je daar nu aan?

Op deze pagina kan je terecht voor alle nieuwigheden die op je worden afgevuurd vanuit de kunstensector en voor algemene praktische informatie die je kan helpen om je weg te vinden na afstuderen. Zo proberen wij je zo goed mogelijk te begeleiden in het zetten van die eerste professionele stappen. Veel succes!

Kunstenaarsstatuut wordt kunstwerkattest: wat weten we nu?

Twintig jaar geleden werd het kunstenaarsstatuut in het leven geroepen, een aanpassing van de regels rond sociale zekerheid die was toegespitst op kunstenaars. Momenteel ligt er een grondige hervorming op tafel: het zogenaamde kunstwerkattest. De wijziging komt er in samenspraak met het participatieplatform Working in the Arts. (bron: Kunstenpunt)

Hieronder kan je de opname van de webinar bekijken die Cultuurloket presenteerde op dinsdag 6 september 2022.

Internationale tewerkstelling

🛫 Stuur je als organisatie mensen naar het buitenland of ontvang je buitenlandse artiesten? Ga je als freelance cultuurwerker naar het buitenland en wil je weten of je de juiste papieren op zak hebt? Werken in een internationale context brengt heel wat vragen met zich mee.

In dit webinar gaat onze consulent Marie-Louise in op de krachtlijnen van de sociale zekerheid, het arbeidsrecht en dubbele belastingverdragen binnen het kader van internationale tewerkstelling.

Hoe bepaal je de correcte prijs voor je werk?

Is je prijs te hoog, dan mis je klanten. Vraag je te weinig, dan creëer je geen duurzaam inkomen. Vraag je een prijs voor een product/dienst of voor het totale proces? Wat is je werk waard? Zowel bij beginnende als bij gevestigde culturele en creatieve ondernemers leeft er onzekerheid over de waarde van hun werk. Welke waarde weerspiegelt je werk en hoe kan je die bepalen? Waarom een prijszettingstrategie? Een duidelijke waardebepaling en prijszettingstrategie is een belangrijk onderdeel van je werking. Een prijszettingstrategie moet niet alleen zorgen voor duurzame inkomsten. Je prijs moet passen bij je verhaal, je verdienmodel, je imago en je klanten.

In dit webinar bekijken we de basistechnieken van prijszetting. We zoomen ook in op een prijsstrategie die vaak voorkomt in de cultuursector, de dynamische prijszetting. We toetsen de theorie ook af aan de praktijk en laten experts uit het werkveld aan het woord.

Meer weten over auteursrechten en ficaliteit?

Ben je een eenmanszaak of heb je een vennootschap? En factureer je of wil je factureren voor de overdracht van je auteurs- en/of naburige rechten? Dan weet je dat hier een gunstig fiscaal regime aan verbonden is.

In dit webinar ontleden onze experten Tobias Van Royen en Nico De Vries stapsgewijs de auteurs- en fiscaalrechtelijke voorwaarden en behandelen ze een aantal vraagstukken:

  • Hoe draag je je rechten over?
  • Hoe word je vergoed voor de overdracht van je rechten?
  • Welke bedragen zijn realistisch en marktconform?
  • Wat met auteursrechten binnen de personenbelasting en vennootschapsbelasting?

Aan de hand van enkele concrete voorbeelden illustreren we de gevolgen hiervan op je verdienmodel, de relatie met je klanten en de administratie die erbij komt kijken. Tot slot geven we je handige tips & tricks.

Voor meer webinars kan je terecht op het youtubekanaal van Cultuurloket. Veel succes!