Francis Pollet | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Persoon
  • Francis Pollet

Francis Pollet

Francis Pollet begon zijn muziekstudie aan de Peter Benoît academie te Harelbeke waar hij op zesjarige leeftijd viool studeerde, en op zijn twaalfde met fagot begon. Reeds vrij vroeg reisde hij als fagottist met diverse jeugdorkesten door Europa, Canada en Noord-Amerika.

Aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen behaalde hij met grote onderscheiding de Hogere Diploma’s Fagot en Kamermuziek, evenals het Pedagogisch Getuigschrift voor beide disciplines.  Tegelijkertijd verwierf hij aan het Conservatorium in Rotterdam het Diploma Uitvoerend Musicus Fagot.  Hij studeerde privé bij Brian Pollard, voormalig solist bij het Concertgebouworkest Amsterdam, en orkestdirectie bij Frits Celis en Sylveer Van den Broeck. Tevens slaagde hij met grote onderscheiding aan de Universiteit Antwerpen voor de richting Cultuurmanagement.

Zijn professionele loopbaan begon op zeer jeugdige leeftijd.  Als 18-jarige was hij reeds solist bij de Vlaamse Opera.  Hij werd geëngageerd als orkestlid bij het toenmalige BRT-Filharmonisch Orkest en het orkest van de Nationale Opera ‘de Munt’.  Van 1985 tot 1988 was hij verbonden als fagotsolo bij het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen. 
Tussen 1988 en 1990 behoorde hij tot het Nieuw Belgisch Kamerorkest.  Meer dan 15 jaar werkte hij nauw samen met het ensemble I Fiamminghi. Ook in Nederland (Rotterdams Filharmonisch, Residentie-orkest Den Haag, Nederlands Filharmonisch, Brabants Orkest …) was hij een graag geziene gastsolist. 

Hij trad op als solist in prestigieuze festivals in binnen- en buitenland met o.a. I Fiamminghi, het Nieuw Belgisch Kamerorkest,  de Salzburger Solisten, klarinettisten Karl Leister en Paul Meyer, pianisten Michel Béroff, Stefan Vladar, Jean-Claude Vanden Eynden … het kamerorkest Harmonices Mundi uit Linz, ‘Les violons du Roi’ uit Canada, de Beethoven Academie, deFilharmonie, Vlaams Radio Koor enz. Hij vertolkte diverse fagotconcerti van Vivaldi tot vandaag o.l.v. Sylveer Van den Broeck, Rudolph Werthen, Frank Shipway, Witold Rowicki, Hervé Niquet, Jan Caeyers, Lucas Vis, Etienne Siebens e.a. 

De laatste jaren is Francis Pollet niet langer vast verbonden aan een orkest maar freelance fagotsolist. 
Verder is hij fagotleraar aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans in Lier en docent fagot & kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium  Antwerpen waar hij verschillende jaren deel uitmaakte van de Artistieke Directie en de Raad van de Hoge School Antwerpen Departement dramatische kunst, muziek en dans.  

Zijn grote voorliefde voor kamermuziek en muziektheater leiden tot intrigerende samenwerkingen en spannende combinaties met andere disciplines. 
Met zijn honger naar avontuur en bezieling wil hij een groot publiek verrassen, prikkelen en ontroeren. 

I SOLISTI Belgian wind ensemble Antwerp is het resultaat van zijn artistieke gedrevenheid en creativiteit. Francis Pollet is founding father en artistiek directeur van dit gerenommeerd blazersensemble dat concerteert doorheen Europa en structureel erkend en gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Overheid. 
I SOLISTI is bewoner aan de Internationale Kunstcampus deSingel en in residentie aan het conservatorium Antwerpen. www.isolisti.be
 

Opleidingsonderdelen: Vakgroepvoorzitter Houtblazers, Fagot, Creatief eindproject, Kamermuziek, Vakdidactiek fagot