Karel Tuytschaever | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Persoon
  • Karel Tuytschaever

Karel Tuytschaever

Karel Tuytschaever (°1985) studeert in 2007 af aan de acteursopleiding van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, onder leiding van Dora van der Groen. Tot op heden werkt hij als freelance acteur voor theater, (korte) film en televisie, en doet hij stemwerk voor tv en radio.

Sinds 2008 is hij verbonden als docent bij de bacheloropleiding acteren en hedendaagse dans aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, en maakt hij er deel uit van het mentorteam van de dansopleiding. Hij coacht regelmatig en geeft workshops en masterclasses onder meer in opdracht van Theaterstudio Nest, OPENDOEK, Universiteit Antwerpen, deDansPunt, Let's Go Urban Academy, KASKA opleiding scenografie, Zuidpool, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten & Fontys School of the Arts.

In 2015 richt Tuytschaever het platform BARRY op vanuit de noodzaak een omgeving te creëren waarin hij zijn hybride werk kan maken, ontwikkelen en verspreiden. Hij herdenkt de manier waarop film, live performance en installatie kan worden gebruikt om te evolueren naar een meer persoonlijke, intieme en eerlijke belichaming binnen de kunsten. Sinds 2019 werkt BARRY (BE) in een langlopend samenwerkingsverband met DansBrabant (NL).

In 2020 start hij als onderzoeker in de kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, met de steun van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Zijn project Het transparante lichaam (2020 - 2022) is een praktijkgerichte zoektocht naar oprechte belichaming in de actuele 2D- en 3D-portretkunst. Hoe kijkt een beeldend kunstenaar nu eigenlijk naar het menselijk figuur? Het is een kantelpunt waarin hij zijn visie op wat oprechte belichaming binnen de performatieve kunsten is en kan zijn, op de beeldende kunsten ent.
Daarna start Karel zijn doctoraatsonderzoek in de kunsten; Als de kunstenaar zijn beeld inslikt (2022-2026) is een diepgaand traject dat graaft in het nog amper geëxploreerde domein van belichaamde kennis binnen de relatie tussen de maker en hun beeld van iemand anders. Hij onderzoekt de rol die de unieke lichamelijkheid van de maker speelt bij het afbeelden van iemand. Tijdens dit traject zoekt hij naar manieren om tot meer wederkerige en duurzame relaties tussen verschillende artistieke disciplines te komen, vindt hij nieuwe inter-mediale vormen, ontwikkelt hij zijn inclusieve visie verder door en verkent hij de reikwijdte ervan.

Tuytschaever hecht veel belang aan de wisselwerking tussen zijn uitvoerend werk als performer, zijn docentschap, zijn onderzoekstraject en zijn eigen werk als maker. Zijn fascinatie voor belichaming en lichamelijkheid in de kunsten speelt een cruciale rol in deze driehoek.


www.platformbarry.be 
 

(foto © Joery Erna)