Wim Henderickx | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Persoon
  • Wim Henderickx

Wim Henderickx

Wim Henderickx is componist, percussionist en docent compositie. Hij studeerde compositie en percussie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en sonologie aan het Ircam in Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn composities hebben vaak andere culturen als inspiratiebron. Gebruik van elektronica maakt regelmatig een belangrijk deel uit in zijn werk. Tussen 2004 en 2010 werkte hij aan de Tantric Cycle, een zevendelige compositiereeks gebaseerd op oosterse filosofie en Boeddhisme. Requiem, in samenwerking met choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, ging in première in Opera Ballet Vlaanderen in 2017. Cello Concerto (Sangita) met Jean-Guihen Queyras en het Antwerp Symphony Orchestra kreeg een première op de Cello Biennale Amsterdam 2018.

Zijn werk Blossomings voor gemengd koor, trompet en elektronica ging in London in première met de BBC Singers en kreeg een Estse première op de World Music Days Tallinn 2019 met het Estonian Philharmonic Chamber Choir. Ook in 2019 werd Enigma VII voor de eerste keer uitgevoerd in de Royal Albert Hall in London met het BBC Scottish Symphony Orchestra en Martyn Brabbins. Songs of Nature kreeg een online wereldpremière op het Klarafestival 2021 in Brussel en een live premiere in Shanghai in China.

In mei 2022 gaat zijn grote opera The Convert (De Bekeerlinge) in première in Opera Ballet Vlaanderen, een coproductie met Opéra de Rouen Normandie en Muziektheater Transparant. Sinds 1996 is Wim Henderickx huiscomponist bij Muziektheater Transparant en in 2013 werd hij Artist-In-Residence bij het Antwerp Symphony Orchestra. De dubbel-CD (2016) met dit orkest kreeg internationale lof, waaronder vijf sterren in BBC Music Magazine. Zijn partituren worden uitgegeven bij Norsk Musikforlag in Oslo. Hij ontving diverse nationale en internationale prijzen en in 2015 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) voor Wetenschappen en Kunsten. Hij werd tevens genomineerd voor de prijs 'Composer of the Year' in 2017 door de vereniging van de  Noorse Muziekuitgeverijen.

Hij doceert compositie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en aan het Conservatorium van Amsterdam en hij is ook hoofddocent van de jaarlijkse zomer-compositiestage SoundMine voor jonge componisten bij Musica, Impulscentrum voor Muziek.  

Meer info op www.wimhenderickx.com 

Binnen het KCA verbonden als: docent Compositie, Orkestratie, Inleiding tot de compositie, Analyse, Elektronische muziek (incl. coördinatie) 

© D. Franssens