The Chromatic Illusion within the Photographic Universe | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Project
  • The Chromatic Illusion within the Photographic Universe

The Chromatic Illusion within the Photographic Universe

‘The Chromatic Illusion within the Photographic Universe' is een praktijkgericht onderzoeksproject dat de impact van technologie op de kleurweergave binnen fotografie wil onderzoeken. 
Als vertrekpunt verwijst Francesco Del Conte naar Vilém Flussers noties van ‘black box’ en 'program', en herhaalt hij de wetenschappelijke experimenten die Isaac Newton in de jaren 1660 uitvoerde met zonlicht en prisma's. Door de fotografie terug te brengen tot haar essentie wil Del Conte blootleggen hoe lichtgevoelige dragers en output devices de kleuren van het zichtbare spectrum registreren en weergeven. Het onderzoek zal de notie van ready-made kleuren uitdiepen en de elementaire eigenschappen van fotografische materie onderzoeken. 

De experimenten zullen de volgende vragen behandelen: 
-    Gezien het feit dat kleur in fotografie altijd wordt vervaardigd en nooit slechts wordt geregistreerd, welke invloed heeft de gekozen technologie dan op de geproduceerde kleurkaarten? Is het mogelijk om verschillende wereldbeelden te koppelen aan deze verschillende kleurkaarten?
-    Wat is de invloed van een bepaalde cultuur op de ontwikkeling van kleurtechnologie? Bepalen de culturele gelaagdheden van een geografisch gebied hoe visuele technologieën kleuren decoderen?
-    Wat blijft er over van de chromatische erfenis die vroegere technologieën hebben achtergelaten? Wanneer bijvoorbeeld een bepaalde fotografische film niet meer wordt gebruikt, kan men dan spreken van uitgestorven kleuren?
 

ONDERZOEKER(S)