WONEN IN KLEUR. Op de grens tussen interieur architectuur en beeldende kunsten. | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Project
  • WONEN IN KLEUR. Op de grens tussen interieur architectuur en beeldende kunsten.

WONEN IN KLEUR. Op de grens tussen interieur architectuur en beeldende kunsten.

Interieurarchitectuur en de beeldende kunsten zijn uit elkaar gegroeid. Beide disciplines hebben hun eigen tentoonstellingen, boeken, instellingen en onderzoek. Nochtans was dit enige decennia geleden anders. In de eerste decennia na de oprichting van de opleiding interieurarchitectuur in Antwerpen in 1946 was er een nauwe band tussen interieurarchitecten en kunstenaars.

Het onderzoeksproject Wonen in kleur onderzoekt de ontmoetingen tussen interieurarchitectuur en de beeldende kunsten in de periode 1945-1985. Het focust op de academische en artistieke verbanden en uitwisselingen tussen docenten en studenten van beide opleidingen. Daarnaast wil het project ook de raakvlakken tussen interieurarchitecten en kunstenaars in andere contexten onderzoeken. Zowel concrete als meer conceptuele vormen van interactie komen aan bod. Het onderzoek baseert zich op archiefmateriaal, literaire bronnen en interviews met interieurarchitecten en kunstenaars.

Wonen in kleur zal resulteren in een tentoonstelling die zich toespitst op gemeenschappelijke onderwerpen en vraagstukken. De thematiek van kleur, belangrijk in het werk van interieurarchitecten en kunstenaars, staat centraal. Wonen in kleur wil kruisbestuivingen en connecties uit het verleden aan de oppervlakte brengen, maar ook een bijdrage leveren aan de verdere verkenning van het raakvlak tussen beide disciplines.

Dit onderzoeksproject is een samenwerking tussen De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (KAA) en het departement Interieurarchitectuur, Faculteit Ontwerpwetenschappen (UA).

Beelden: Raakvlakken interieur en kunst, Conferentiezaal Bibliotheek Couwelaar van Jul De Roover.
                 Werk van architect Jul De Roover en kunstenaar Rudolf Meerbergen.
                 Het huis van Jul, Camiel Van Breedam, s.d. (c) E. De Vos

ONDERZOEKER(S)