Studenten krijgen de kans om op prestigieuze podia op te treden, zowel nationaal als internationaal. Enkele locaties waar ze regelmatig spelen:
Deze ervaringen helpen studenten hun netwerk uit te breiden en hun podiumvaardigheden te versterken.
De jazzafdeling ondersteunt studenten bij het opbouwen van netwerken door jaarlijks projecten te organiseren in diverse settings: van solo-optredens tot jazzensembles, van octetten tot bigbands, en van vocale ensembles tot interdisciplinaire samenwerkingen.
Concerten worden geleid door ervaren docenten of internationaal gerenommeerde coaches. Optredens vinden plaats op uiteenlopende podia, zowel in België als daarbuiten.
Het vocaal ensemble, bestaande uit alle zangstudenten van de jazzafdeling, repeteert wekelijks ter voorbereiding van het jaarlijkse Singers Night Concert in mei. Daarnaast kunnen stemstudenten deelnemen aan andere ensembleprojecten.
Alle studenten volgen minimaal twee uur ensemblelessen per week, met voor masterniveau een extra ensemble. Via keuzevakken is deelname aan een tweede ensemble mogelijk.
Elk ensemble wordt elk semester geleid door een andere docent om studenten een breed scala aan stijlen en invalshoeken te bieden. Gespecialiseerde ensembles, zoals vrije improvisatie en hedendaagse jazz, worden aangeboden als keuzevakken.
Op masterniveau zijn ensemblelessen georganiseerd rond het project “Breathing”, dat studenten al tien jaar ondersteunt in hun zoektocht naar een eigen muzikale persoonlijkheid. Internationaal gerenommeerde jazzmuzikanten bieden diepgaande coaching, afgesloten met een concert op een professioneel podium. In de afgelopen drie jaar hebben artiesten zoals Gregory Hutchinson, Lionel Loueke en Aaron Parks deze projecten geleid.
Breathing-programma 2024-2025:
Sinds 2012 werkt de jazzafdeling samen met Jazz Middelheim. Elk jaar speelt een studentenband onder leiding van een internationale coach op dit gerenommeerde festival. Coaches uit het verleden zijn onder meer Mark Turner, Dave Douglas en Joe Lovano. De samenwerking wordt voortgezet, ook na de overname van het festival.
Master-1 studenten nemen deel aan een jaarlijks soloproject om hen uit te dagen hun comfortzone te verlaten. Ze brengen 10 tot 20 minuten muziek naar eigen keuze, waarbij interdisciplinaire samenwerkingen zijn toegestaan. De enige regel: de jazzstudent staat alleen op het podium.
Sinds 2010 werkt de jazzopleiding interdisciplinair samen met opleidingen zoals klassiek, dans, spoken word en beeldende kunst. Dit gebeurt op het gebied van artistieke creatie en onderzoek, bijvoorbeeld naar blessurepreventie.
Jaarlijks vinden meerdere projecten plaats waarbij jazz- en dansstudenten samenwerken. Jaarlijks worden ook projecten opgezet met spoken word studenten, waarin jazzmuzikanten en spoken word artiesten samenwerken in een gelijkwaardige rol. Deze projecten resulteren in één tot drie concerten op professionele podia in België. Begeleiders waren onder anderen Ben Sluijs, Jakob Bro, Maud Vanhauwaert en Lukas Vandervorst.
In samenwerking met partners in Vilnius en Porto biedt het project ContemPLAY studenten de kans om tijdens een intensieve week in Vilnius een interdisciplinaire voorstelling te creëren. Deelnemers zijn zangers, componisten, musici en kunstenaars uit diverse disciplines.
De jaarlijkse projectweek “NextDoors” biedt studenten de kans om andere disciplines binnen het conservatorium te verkennen. Ze kunnen deelnemen aan interdisciplinaire workshops of eigen projecten ontwikkelen. Het volledige conservatorium is open, met ondersteuning van logistiek en technisch personeel.
Ter ere van het 25-jarig jubileum van de jazzafdeling werd in 2018 een internationale bigband samengesteld, met bijdragen van conservatoria in Amsterdam, Maastricht en de Sibelius Academy (Helsinki). Bert Joris dirigeerde het ensemble, met Joshua Redman als gastsolist. Concerten vonden plaats in De Singel, CC Muze en Centre Culturel Virton.
In 2019 voegde DePaul University Chicago zich bij de samenwerking en stuurde een trompetstudent, docent Chad McCullough en jazzafdelingshoofd Dana Hall om deel te nemen aan het Antwerp Jazz Orchestra.
In 2022 keerde het Antwerp Jazz Orchestra terug met een nieuw project onder leiding van Chris Potter. Arrangementen werden geschreven door studenten van Bert Joris. Concerten vonden plaats in Bimhuis Amsterdam, De Singel en CC Het Spoor.
Nog in 2022 ging het Koninklijk Conservatorium Antwerpen een samenwerking aan met Codarts Rotterdam en Hochschule für Musik Köln. Dit leidde tot de oprichting van de ARKestra, een internationale bigband met studenten van deze drie conservatoria. De ARKestra trad al tweemaal op tijdens het North Sea Jazz Festival onder leiding van Ilja Reijngoud. Antwerpse studenten spelen ook regelmatig mee in de bigband van Hochschule Köln, onder leiding van Florian Ross.
Het Antwerps Conservatorium is sinds 2018 lid van de International Association of Schools of Jazz (IASJ). Elk jaar nemen twee studenten deel aan de IASJ-meeting, waar zij kunnen samenspelen met jazzstudenten van over de hele wereld.
In 2009 begon het Conservatorium een samenwerking met het Saint Louis College of Music in Rome, waarbij jaarlijks een Antwerpse studentenband werd uitgenodigd om op te treden.
In 2021 groeide deze samenwerking uit tot het internationale project Jazz's Cool, met deelname van conservatoria uit Aarhus/Aalborg, Helsinki, Den Haag, Krakau en Boedapest. Zes internationale ensembles, geleid door Italiaanse coaches, repeteerden een week in het Saint Louis College of Music en traden op in Casa del Jazz. Elk ensemble kreeg daarnaast de kans om op tournee te gaan met concerten georganiseerd door twee partnerscholen.
Elk jaar organiseert het conservatorium masterclasses als aanvulling op het opleidingsprogramma. Deze sessies richten zich zowel op ensembles als specifieke instrumentgroepen. Recente gastdocenten zijn onder anderen John Scofield, Joey Baron, Jakob Bro, Joshua Redman, Mark Turner, Nasheet Waits, Dave Douglas, Magik Malik, Jozef Dumoulin, Jesse van Ruller, Marcin Wasilewski, Aaron Parks, Vijay Ayer, Chris Potter, Billy Hart, Nduduzo Makhathini, Gregory Hutchinson en Ben Wendel.
Jaarlijks organiseren en voeren studenten een eigen muziekproject uit. Ze hebben volledige artistieke vrijheid in genre, instrumentatie en locatie. Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor de organisatie, communicatie en promotie van hun project.
Blijf op de hoogte van de geplande masterclasses via de agenda of via de nieuwsbrief.