Wat doet Bolster? | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Index
  • Wat doet Bolster?

Wat doet Bolster?

Bolster steunt zowel de dagelijkse werking als de grote projecten in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Dagelijkse werking

Masterclasses

Nieuwe inzichten kunnen zeer verrijkend zijn voor de studenten. Daarom worden er, naast het zeer gerenommeerde docentenkorps, ook vaak gastdocenten aangetrokken uit binnen- en buitenland. Zij duiken met de studenten enkele dagen lang in een zeer specifieke stijl, materie, techniek of stroming. Gastdocenten worden uitgenodigd op vraag van de eigen docenten die merken dat er nood is aan een bepaalde verdieping of op vraag van de studenten die zelf voorstellen mogen doen. Eén masterclass die zeer in het oog springt en jaarlijks terugkomt, is die van een artiest die optreedt op Jazz Middelheim. De muzikant reist dan enkele dagen voor het festival naar Antwerpen en bereidt er samen met een drietal studenten een extra optreden voor. Tijdens de zomer van 2021was het Joe Lovano die werkte en optrad met Lars Van de Voorde (piano), Jef Manderveld (contrabas) en Jesse Dockx (drums).
Ook in de andere opleidingen gebeurt dit geregeld. In 2021 was choreograaf Alain Platel te gast bij de bachelor-3 studenten van de Dansopleiding. Zonder de financiële ondersteuning van Bolster zou dit onmogelijk zijn. 

Muziekstages

Tijdens de paas- en zomervakantie organiseert Bolster muziekstages voor kandidaat-studenten en studenten van het Conservatorium. De ervaren conservatoriumdocenten bereiden de jonge talenten voor op de artistieke toelatingsproeven of geven hen extra bijscholing. Bolster zorgt er voor dat de deelnameprijzen haalbaar blijven voor iedereen.

Studiebeurzen

Elk jaar reikt Bolster verschillende studiebeurzen uit aan studenten die bijzonder getalenteerd zijn, maar over minder financiële middelen beschikken.

Concerten en voorstellingen

Bolster organiseert samen met het conservatorium eigen concerten en voorstellingen. Bolsterleden krijgen mooie kortingen op deze voorstellingen of kunnen deze onder bepaalde voorwaarden gratis bijwonen. Zo geeft Bolster iets terug aan zijn leden en creëert Bolster podiumkansen voor de studenten die in contact komen met andere musici en gezelschappen en met een cultuurminnend publiek.
Bovendien organiseert Bolster jaarlijks een prachtige benefietavond. Tijdens die avond wordt een belangrijke persoonlijkheid uit de wereld van muziek of podiumkunsten geëerd met de titel Maestro Honoris Causa. In het verleden ontvingen onder meer Toots Thielemans, Philippe Herreweghe, Dora van der Groen, Sidi Larbi Cherkaoui, Gerard Mortier (postuum) en Raymond van het Groenewoud deze eretitel. Klik hier voor een overzicht van alle laureaten.
 

Aankoop en herstelling van instrumenten

Bolster financiert jaarlijks een deel van de broodnodige aankoop en herstelling van het instrumentenpatrimonium van het Conservatorium.
 

Grote projecten

Hybrid stage, World stage, Hybrid Podium (2021-2026)


Koninklijk Conservatorium Antwerpen & Bolster willen ervoor zorgen dat toekomstig talent zijn plaats vindt op de podia van morgen. En die zijn sterk verschillend van de podia van gisteren. Met de covid-crisis als overduidelijke accelerator hebben we gevoeld dat een verregaande digitalisering onze wereld en veel van onze gewoontes fundamenteel heeft veranderd. Vooral de manier waarop we met elkaar communiceren heeft een ontzettend sterke evolutie doorgemaakt. Communiceren staat voor onderwijs in muziek en podiumkunsten gelijk aan co-creëren en het delen van creaties met grote groepen mensen.
Daar willen we mee aan de slag: samenwerken, creëren, repeteren met collega-kunstenaars over de hele wereld, schitterende performances neerzetten voor een publiek dat zich overal ter wereld kan bevinden ... Het biedt ongekende mogelijkheden voor kunstenaars aan het begin van hun carrière. Met het Hybrid Stage project willen we het talent van morgen laten meespelen op het hybride wereldtoneel van morgen.


Save the piano (2016-2020)

Met ‘Save the piano’ werd in 2016 een ambitieus pianoplan afgetrapt om de 87 piano’s van het Conservatorium te vervangen of grondig te renoveren. Daarvoor moest 600.000 euro ingezameld worden op vijf jaar tijd. Dat gebeurde door een grote fondsenwervingsactie en door de organisatie van verschillende benefietvoorstellingen. In 2018 was Raymond Van het Groenewoud te gast om de actie te steunen.

 

Om het project "plechtig" te kunnen starten, brachten de docenten Piano in 2016 deze onvergetelijke vertolking van Lavignac Galop-Marche.

Als kers op de taart werd een Steinway concertvleugel aangekocht voor de Witte Zaal, de eigen concertzaal van het Conservatorium.