Campuscollectie | AP School Of Arts Skip to main content
  • Home
  • Node
  • DE CAMPUSCOLLECTIE

DE CAMPUSCOLLECTIE

 

DE CAMPUSCOLLECTIE

Actief erfgoed als het materiële geheugen van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen werd opgericht in 1663. Het is een van de eerste instellingen voor kunstonderwijs in Europa. Aan het begin van de negentiende eeuw vond de academie een nieuw onderkomen in het voormalige klooster van de Minderbroeders aan de Antwerpse Mutsaardstraat, waar ze tot vandaag gevestigd is. Sinds 2014 organiseert ook de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen onderwijs op de Campus Mutsaard. In de afgelopen eeuwen is op deze plek een rijke en diverse verzameling academisch erfgoed ontstaan die uniek is in Vlaanderen. Tot de meest iconische stukken behoort een collectie gipsen afgietsels die al eeuwenlang wordt gebruikt in het onderwijs en die tot op de dag van vandaag de sfeer op de campus mede bepaalt.

Naar aanleiding van het masterplan ‘Making Mutsaard’ denken we vandaag grondig na over de waarde en de potentiële integratie van de collecties academisch erfgoed in de publieke ruimte op de site. De campus zal in de toekomst toegankelijker worden gemaakt voor de nabije omgeving, door het creëren van een doorgang naar de Stadswaag. Het masterplan vormt de ideale aanleiding om de collectie in de breedte en diepte te onderzoeken, en om te bepalen hoe het academisch erfgoed plaats opeist en verdient – niet alleen fysiek in de ruimte, maar ook in de opleidingen.

In 2022-2024 voeren de Academie en Universiteit – in samenwerking met twaalf Vlaamse collectie- en erfgoedorganisaties – een onderzoeks- en waarderingsproject uit. Het project heeft tot doel de collecties die bewaard worden op de campus in kaart te brengen en de erfgoedwaarde te onderzoeken door middel van een participatief traject. Daarmee willen we de weg bereiden voor het duurzame behoud van de collectie voor de toekomst, en zorg dragen voor de verantwoorde en betekenisvolle integratie en ontsluiting van de objecten binnen de opleidingen van beide onderwijsinstellingen op de site.

Wat betekent het om onderwijs te genieten op zo’n historische campus, omringd door eeuwenoude objecten? Welke verhalen dragen de objecten met zich mee, en welke herinneringen roepen ze op bij studenten, alumni, medewerkers, familieleden, buurtbewoners en bezoekers? Welk potentieel bieden de collecties voor onderwijs en onderzoek, vandaag en in de toekomst?

Via een reeks waarderingssessies, een oral history traject en onderwijsinitiatieven peilen we naar de erfgoedwaarde van, en de omgang met, het erfgoed bewaard op de campus. Door middel van tentoonstellingen en publicaties delen we de bevindingen met de academische gemeenschap en het grote publiek.

Stay tuned!
#campuscollectie