Mantle of the Expert | AP School Of Arts Skip to main content
  • Home
  • Publication
  • Mantle-expert

Mantle of the Expert

Mantle of the Expert
Handleiding voor beginners: Drama als leermiddel in het lager onderwijs

door Bob Selderslaghs

Beeld je in dat je een expert bent: lid van een team ontdekkingsreizigers dat op onderzoek gaat op een onbewoond eiland bijvoorbeeld, of een archeoloog die de graftombe van een Egyptische koning betreedt. Welke informatie heb je dan nodig? Welke kennis en vaardigheden? Welke verantwoordelijkheid zou je hebben? Welke bevoegdheden? Wat voor onderzoek zou je verrichten? Hoe zou je de resultaten ervan communiceren? En wat als er iets mis loopt? Met dit soort van uitdagingen worden experts voortdurend geconfronteerd. Kinderen kunnen natuurlijk geen experts zijn in de echte wereld, waardoor ze dus ook de bijbehorende uitdagingen niet kunnen aangaan. Maar in een imaginaire wereld, een wereld van de verbeelding, kunnen ze de rol van expert wél opnemen en kunnen ze ervaren wat het betekent om beslissingen te nemen, zelfregulerend te zijn en verantwoordelijkheid te dragen.

'Mantle of the Expert' is een onderwijsbenadering die drama en onderzoek gebruikt om fictieve contexten te creëren die kinderen deze ervaring schenken. In Mantle of the Expert - een handleiding voor beginners loodst Tim Taylor de lezer door de algemene aanpak en de fundamenten daarvan, maar belicht hij ook elk klein aspect ervan. Vanuit zijn jarenlange ervaring geeft hij voorbeelden, deelt hij anekdotes en verzekert hij, ook aan wie net start met deze lesmethode, dat succes binnen handbereik ligt.

Bob Selderslaghs zoomt in op de artistieke (meer)waarde van 'Mantle of the Expert'. Hij brengt verslag uit over een tweejarig onderzoek dat hij uitvoerde aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Daaruit blijkt dat 'Mantle of the Expert' indirect ook artistieke competenties ontwikkelt bij kinderen. Dat biedt zowel mogelijkheden voor de muzische vorming in het basisonderwijs als voor het (deeltijds)kunstonderwijs. Voor kinderen geeft 'Mantle of the Expert' zin en een doel aan hun leren. De kloof tussen het klaslokaal en de echte wereld wordt daarbij gedicht. Voor leerkrachten creëert het dan weer mogelijkheden om het curriculum te exploreren op een manier die het werk van de kinderen belangrijk, nodig en interessant maakt. Kortom, als jet het curriculum betekenisvol, boeiend en doelgericht wil maken, is 'Mantle of the Expert' een fantastische manier om te leren.

Bestel hier

Researcher(s)