Talk to me: vrouwelijke gesprekken tussen lichaam, kostuum en beweging | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Project
  • Talk to me: vrouwelijke gesprekken tussen lichaam, kostuum en beweging

Talk to me: vrouwelijke gesprekken tussen lichaam, kostuum en beweging

In haar Master Theaterkostuum kreeg Renata Lamenza de kans om haar ervaring als danser te verenigen met kostuum en een ​​methode te bedenken waarmee de ontwerper naar voren zou kunnen komen als bemiddelaar tussen deze twee. Talk to me is een collaboratief performance project waarin de dialoog tussen lichaam en materiaal centraal staat.

Door haar lichaam in het proces te gebruiken als een medium voor het experiment en andere kunstenaars met dezelfde focus te onderzoeken, kreeg Lamenza de indruk dat het thema danskostuum nog al aan gedachtegoed en theoretisch onderzoek ontbreekt. Een andere observatie was het gebrek aan vrouwelijke stemmen over deze thematiek.

Lamenza zette dit onderzoek verder door zich te concentreren op vrouwelijke kunstenaars die kostuum gebruiken als lichamelijke interventie en te onderzoeken in hoeverre het vrouw-zijn dit werk beïnvloedt.

Het onderzoek bestaat uit twee fasen waarbij theorie en praktijk elkaar overlappen. In een eerste fase wordt het idee om het lichaam volledig in het werk te integreren onderbouwt door middel van literatuurstudie en door zichzelf te trainen in dans- en naaiwerk. In de tweede fase worden drie nieuwe Talk to me- performances gecreëerd, in samenwerking met drie vrouwelijke kunstenaars.

Op de site Talk to me kun je het project volgen.

Promotor: Myriam Van Gucht

(c) Renato Mangolin

ONDERZOEKER(S)