Whispers of the Primeval Forest | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Index
  • Project
  • Whispers of the Primeval Forest

Whispers of the Primeval Forest

Whispers of the Primeval Forest is een onderzoeksproject dat de geschiedenis, het heden en de speculatieve toekomst van het Białowieża Primeval Forest (Puszcza Białowieska) onderzoekt, een natuurlijke schat en het laatste oerbos van Europa, dat tussen 8.000 en 12.000 jaar oud is. Het ligt op de Pools-Wit-Russische grens en is een beschermd UNESCO werelderfgoed met een buitengewone biodiversiteit, tot voor kort onaangetast door de mens.

Op welke manier kunnen we verhalen vertellen over opkomende milieukwesties die de meer-dan-mens soort versterken? Hoe cultiveren we praktijken van diep luisteren naar de natuur die kunnen worden toegepast in hedendaagse visuele praktijken? Wat fluistert het Białowieża oerbos, hoe voelt het de door de mens veroorzaakte veranderingen en hoe past het zich daaraan aan? Welke verhalen, legendes en geheimen over het Białowieża oerbos resoneren binnen de lokale bewoners en "fluisteraars" (heksen)?

Door het tekenen van een speculatief visueel verhaal wil de kunstenaar het belang van een meer-dan-menselijke ethiek benadrukken en het bos interpreteren als een netwerk van zintuigen, in de geest van post-humanistische filosofieën. Door samen te werken met lokale wetenschappers, archiefmateriaal te verzamelen, te refereren aan de geschriften van biologe Simona Kossak en de verhalen van lokale bewoners en Slavische mythische verwijzingen in het verhaal te verwerken, wil Ligia Popławska de geheimen van het Białowieża oerwoud ontdekken, verkennen en erover nadenken. Dit onderzoeksproject zal resulteren in een serie foto's, een videowerk en een publicatie.

 

(Beeld: Ligia Popławska, Modrzejewo #2, 2023 from Fading Senses, 2019-ongoing)

ONDERZOEKER(S)