Karin Hanssen (1960) is beeldend kunstenaar, schrijver, onderzoeker in de kunsten en activiste. Ze studeerde tekenkunst en schilderkunst aan de AP Hogeschool Antwerpen (KAA) en aan het Hoger Instituut (HISK) waar ze in 1993 afstudeerde. In 2016 doctoreerde ze aan de Universiteit Antwerpen met De Geleende Blik – in dialoog met de tijd over de terugblik binnen appropriatie van fotografische beelden in de schilderkunst.
Sinds 2012 werden haar teksten over kunst en kunstenaars gepubliceerd in o.a. H ART, A Prior, Alphavillle, Rekto:Verso en Forum+. In 2013 maakte ze de documentairefilm In dialoog met Luc Tuymans over de blik en de terugblik in tijd in het werk Luc Tuymans. Recent schreef ze een essay over toeëigening van fotografische beelden en de toeëigening van het vrouwbeeld in de schilderkunst De Geleende Blik – in dialoog met de tijd (2016). Als activiste startte ze in 2011 Contemporary Women Artists in Belgium een online databank en actuele agenda om professionele vrouwelijke beeldende kunstenaars werkzaam in België te promoten en meer zichtbaar te maken.
Karin Hanssen stelde tentoon in S.M.A.K Gent, MAS Museum Antwerpen, de 7de Sharjah Biennial, de 2de Yokohama Triennial, TAFA gallery Tianjin China, Chelsea Art Museum New York, Kunstverein Ahlen Duitsland, New Art Gallery Walsall en Canberra Contemporary Art Space Australië.
Website: www.karin-hanssen.be
(c) Bettina Genten