Het werkveld voor alumni van de opleiding Klassieke Muziek kenmerkt zich door sterke internationale concurrentie, wat betekent dat de opleiding het internationale niveau van uitvoeringspraktijk en beheersing van de hoofddiscipline hoog in het vaandel draagt. Daarnaast ligt de focus op meersporenprofielen binnen een zogenaamde portfoliocarrière, waarin alumni een combinatie van werk doen als uitvoerder, maker, onderzoeker, ondernemer, socio-artistiek werker, docerend kunstenaar, cultureel programmator enz.
Deze visie wordt concreet vertaald in een verweven tweesporenprogramma, waarbij beide sporen elkaar versterken en verdiepen.
Spoor 1 richt zich op het verwerven van traditionele competenties en coacht studenten om diepgaande expertise, een artistieke persoonlijkheid en een gefundeerde uitvoeringspraktijk op te bouwen. In dit spoor gaat het om het vormen, uitwerken en interpreteren van een onderbouwde en persoonlijke muzikale visie, ondersteund door een stevige theoretische en contextuele kennis.
Spoor 2 zet in op het ontwikkelen van een breder, flexibel professioneel profiel en bereidt studenten voor op een hybride carrière. In dit spoor coachen we studenten mbt sociaal engagement, (interdisciplinaire) creatie- en makersvaardigheden, digitale competenties, creativiteit, improvisatie en artistiek ondernemerschap.
Het programma heeft een internationale focus, met mogelijkheden voor uitwisselingen via Erasmus+ mobiliteiten, internationale projecten en internationale traineeships. De opleiding is gericht op het voorbereiden van studenten op een carrière in een globaliserende, competitieve wereld. Internationaal samenwerken met andere instellingen en externe kunstenaars is een belangrijk onderdeel van de werking. Daarom participeert de opleiding ook actief in internationale netwerken zoals AEC, Metric, Glomus en EOALAB. Op de campus kom je terecht in een internationale omgeving, waarbij lokalen en insternationale studenten en docenten samen een hechte leergemeenschap vormen.
We hanteren een studentgerichte aanpak. Het programma biedt initiatieven om jong toptalent een vooropleiding of vervroegde instroommogelijkheden te bieden. Elke student kan in een eigen tempo studeren en persoonlijke accenten leggen. Deeltijdse studie, twee studies combineren, vooroplopen in bepaalde opleidingsonderdelen of net remediëren… Studenten met specifieke behoeften of studenten die werk en studie combineren kunnen individuele aanpassingen aanvragen. Studenten hebben vanaf Bachelor 2 een groeiend pakket keuzestudiepunten ter beschikking, waarmee ze vakken kunnen kiezen om specifieke vaardigheden en kennis te verdiepen of te verbreden.
SAMEN is ons sleutelwoord. Aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen werken we als een team. Zorg, inspraak en overleg dragen we hoog in het vaandel. Studenten, docenten, medewerkers, alumni en het werkveld nemen actief deel aan het beleid en samen timmeren we dag na dag aan de kwaliteit van het onderwijs.
De opleiding is gevestigd in de kunstcampus DE SINGEL, een bruisende omgeving waar studenten dagelijks in contact komen met externe kunstorganisaties en internationale grootmeesters. Je ontmoet er studenten en docenten uit de verschillende opleidingen: Jazz, Klassiek, Drama, Dans en de Educatieve opleidingen. De opleiding biedt een uitstekende infrastructuur en zorgt voor voldoende ondersteuning op het gebied van welzijn, diversiteit en inclusie. Er zijn ook taal- en psychologische ondersteuningsdiensten beschikbaar om studenten te helpen zich goed aan te passen aan het academische leven.
De opleiding Muziek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen leidt bevlogen talenten op tot unieke artistieke persoonlijkheden, die door professionele excellentie, creativiteit, ondernemerschap en knowhow een actieve rol kunnen opnemen in het lokale en internationale muzieklandschap en binnen de samenleving.
Via individueel geoptimaliseerd onderwijs kan elke student zich ontplooien naar de hoogst mogelijke artistieke norm. Een internationaal gerenommeerd docentenkorps zorgt voor een doorgedreven individuele coaching binnen de verschillende specialisaties. Dit muzikale meesterschap wordt ondersteund door een brede basis aan artistieke, muziektheoretische en algemeen culturele competenties, vormgegeven binnen een waaier aan praktijkgerichte professionele ervaringen en geflankeerd door interdisciplinaire initiatieven en opleidingsonderdelen.
We focussen sterk op onderzoek in de kunsten, gelinkt aan de artistieke uitvoeringspraktijk. Door de permanente actualisatie van het studieaanbod en in dialoog met externe organisaties interageert de opleiding bovendien met de artistieke, (socio)culturele, economische en maatschappelijke evoluties in het professionele muzieklandschap.
Door hun opleiding te situeren binnen een professionele context, stimuleren we studenten om zich actief te profileren binnen het actuele internationale werkveld. De unieke Kunstcampuswerking met DE SINGEL, de inbedding in de AP-Hogeschool en de vele internationale partnerschappen zorgen hierbij voor uitzonderlijke opportuniteiten die optimaal worden benut binnen de opleiding als entiteit, maar ook voor elke unieke student.