In de lessen kamermuziek word je uitgedaagd een eigen verantwoorde interpretatie neer te zetten binnen een stilistische uitvoeringstraditie. Samen met je medespelers zoek je naar een homogene klank met ruimte voor persoonlijke accenten en stijl. De mogelijkheden zijn quasi onbeperkt, zowel qua bezetting – van klassiek strijkkwartet tot hedendaagse uitzonderlijke combinaties – als qua repertoire: van Weense klassiekers tot nieuwe creaties. Een kernteam van docenten buigt zich over het specifieke van elke instrumentengroep. Studenten krijgen de kans om bij verschillende docenten les te volgen doorheen hun opleiding.
Via studiegidsen en handboeken vind je praktische en inhoudelijke informatie over kamermuziek.
Tijdens de bacheloropleiding raak je vertrouwd met de verschillende stijlen, combinaties en interpretaties van het standaard kamermuziekrepertoire. Dit repertoire komt ook aan bod in de ondersteunende vakken Analyse, Gehoorvorming, Algemene muziekleer en Praktische harmonie & improvisatie. Zo krijg je niet alleen inzicht in het basisrepertoire, maar werk je ook aan essentiële, praktische competenties zoals gehoorvorming en intonatie.
Als masterstudent kun je naast het traditionele repertoire je eigen interesses en keuzes qua programma integreren. Voor een extra focus op kamermuziek kun je ‘uitbreiding kamermuziek’ als keuzevak opnemen of kiezen voor de masterproef kamermuziek.
Na de masteropleiding kun je je via het postgraduaat kamermuziek nog specialiseren in een specifieke kamermuziekbezetting of een bepaald kamermuziekrepertoire.
Talrijke kamermuziekprojecten, masterclasses en concerten geven je de nodige podiumervaring en inspiratie om je blik te verruimen. Verschillende internationale ensembles en grootmeesters delen gedurende het academiejaar hun expertise: bijvoorbeeld het Spiegel kwartet, het Artis-Quartett Wien of Miri Yampolsky. Jaarlijks neemt een internationaal gerenommeerd ensemble de rol van Ensemble In Residence op zich; de leden van het ensemble geven in de loop van het academiejaar een zestal masterclasses voor de diverse instrumentengroepen. Kers op de taart is het Kamermuziekfestival; daarbij musiceren studenten, docenten en leden van het Residentie-ensemble samen in de Blauwe Zaal van Kunstcentrum deSingel. Tijdens het festival presenteren alle studenten hun examenrepertoire voor publiek in een professionele setting. Leden van het residentie-ensemble en docenten kamermuziek evalueren samen de afwisselend samengestelde concertexamens.
De meeste professionele musici hebben een actieve loopbaan als kamermusicus, als hoofdfocus of als nevenactiviteit. Kamermuziek is perfect te combineren met het orkestleven, lesgeven of het opzetten van interdisciplinaire projecten.
Contact: kamermuziek.kca@ap.be
DOCENTEN: Frank Agsteribbe, Ludwig Albert, Nico Couck, Guy Danel, Guido De Neve, Lode Leire, Polina Leschenko, Ludo Mariën, Miriam Overlach, Filip Neyens, Francis Pollet, Stephanie Proot, Francis Reusens, Eliane Rodrigues, Jan Sanen, Joris Verdin, Koen Wilmaers, Simon Van Hoecke, Bernd Van Echelpoel, Jan Smets, Lode Violet, Pieter Pellens, Peter Verhoyen