Masterproef EMA | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Home
 • Educatieve Master Beeldende Kunsten
 • Index
 • Masterproef: Artistiek Pedagogisch Onderzoek (APO)

Masterproef: Artistiek Pedagogisch Onderzoek (APO)

MASTERPROEF

Artistiek Pedagogisch Onderzoek (APO)

APO vormt de spreekwoordelijke kers op de taart van de educatieve masteropleiding. Via praktijkgebaseerd onderzoek in kunsteducatie doorlopen de studenten een integrale onderzoekscyclus in de kunsteducatieve sector of het kunstonderwijs en versterken zo de skills van de onderzoekende beeldend leraar. De studenten werken als collectief aan hun masterproef en in samenwerking met een externe partner. 

Collectief CO-KUNST 2.0 onderzocht alles over en rond co-teaching binnen het artistiek onderwijs en verzamelde tips & tricks uit literatuur en interviews met collega's uit het kunstonderwijs. Met dit onderzoek willen ze leraren stimuleren om vormen van co-teaching uit te proberen.

→ Co-Kunst Magazine ←

APO-output

CO-KUNST

Afbeelding met kleding, schoeisel, persoon, meubels

Automatisch gegenereerde beschrijving

Collectief CO-KUNST onderzocht alles over en rond co-teaching binnen het artistiek onderwijs. Met dit onderzoek willen ze leraren stimuleren om hun krachten en artistiek educatieve expertise te bundelen. De output van het onderzoek is een interactief werkboek vol tips & tricks, interviews en zet je actief aan tot samen nadenken over co-teaching.

 • Beniewd naar hoe je zelf aan de slag kan gaan? Ontdek het in het magazine.

HOLA FRITZ!

Afbeelding met kleding, grafische vormgeving, kunst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Collectief 'HOLA FRITZ!' ontwikkelde een flexibele kunsteducatieve tool gericht op 15 tot 18 jarigen uit het regulier onderwijs en onderzocht samen met 153 jongeren hoe je een hedendaagse vertaling kan maken van het schilderij 'De Dulle Griet' op basis van associatieve werkvormen. Via dit onderzoek gaven ze na afloop adviezen aan de publiekswerking van museum Mayer van den Bergh.

ARTISTIC SPACE

Afbeelding met tafel, tekst, meubels, overdekt

Automatisch gegenereerde beschrijving

Collective artistic space onderzocht aan de hand van diepte-interviews, deskresearch, een offline enquête en een what's next evenement voor alumni, hoe ze jonge kunstenaars kunnen ondersteunen en versterken in het opbouwen van een haalbare artistieke ruimte, zowel op fysiek als mentaal vlak. Het resultaat van dit onderzoek is een podcastreeks waarbij er wordt ingezoomd op persoonlijke ervaringen van kunstenaars en de verschillende visies en facetten van 'de artistieke ruimte'.

 • Nieuwsgierig naar kunstenaars die praten over hun artistieke ruimte? Lees en beluister het hier.

M HKA BOX is een interactieve spelkoffer gemaakt voor jongeren om de vaste collectie van het MUHKA op een speelse manier te verkennen.  

 • In het  M HKA kan je zelf aan de slag met deze M HKA BOX. 
 • De werking en de spelregels vind je in het magazine. 
 • #DOMEINOVERSCHRIJDEND 

 

KUNSTIGE KAARTEN is een inspirerende tool die specifiek werd ontwikkeld voor jonge startende kunstenaars/beeldende leraars die hun weg nog moeten vinden in het toepassen van het 'Kunstig Competent-model'. 

 • Bekijk enkele kaarten met opdrachten en tips & tricks in het magazine
 • #DOMEINOVERSCHRIJDEND #DUURZAAMHEID