Peter Benoit piano Vleeshuis | AP School Of Arts Skip to main content
  • Home
  • Index
  • Node
  • Peter Benoit en zijn piano herenigd in het Vleeshuis

Peter Benoit en zijn piano herenigd in het Vleeshuis

Peter Benoit en zijn piano vinden elkaar terug in het Museum Vleeshuis. De concertvleugel die lange tijd op het bureau van de eerste directeur van het Conservatorium stond, maakt sinds 1967 deel uit van de collectie. Binnenkort hangt ook het schilderij ‘Zondagmiddag Op Sint-Anneke’ (1887), met daarop Peter Benoit zelf, in het museum.

Peter Benoit was Vlaams componist, muziekpedagoog én de eerste directeur van het Antwerps Conservatorium. Op het schilderij kan je hem terugvinden links naast de staande dame (afbeelding). 

Zondagmiddag Op Sint-Anneke

Eind vorig jaar werd het schilderij van Louis van Engelen geveild bij Sotheby's voor 146.800 euro. De eigenaar, een Antwerpenaar die anoniem wenst te blijven, geeft het schilderij al zeker zes maanden in bruikleen aan het Museum Vleeshuis. Op het schilderij is te zien hoe bevriende kunstenaars op een vrije zondagmiddag genieten van de muziek van een blinde gitaarspeler op het terras van het Belvedère op Sint-Anneke. Buiten zichzelf beeldde Louis Van Engelen onder meer Mon De Laet, Frans Hens de la Haye, F. Chapelle, Louis Van Engelen, De Mattelaere, Charles Mertens, Piet Van Engelen, Jan van Beers, Rik Schaefels én Peter Benoit op dit tafereel af.

'Benoit-Pleyel' 

In 1884 bestelde Peter Benoit een vleugelpiano bij de gerenommeerde Parijse pianobouwer Pleyel, Wolff & Cie, deze stond lange tijd in zijn bureau. Sinds 1967 staat de concertpiano in het Vleeshuis, in permanente bruikleen van het Conservatorium. De piano, die de naam 'Benoit-Pleyel' kreeg, is intussen niet langer bespeelbaar. Namens het Conservatorium heeft het Peter Benoit Fonds de taak op zich genomen om de Pleyel vleugelpiano van Peter Benoit te restaureren en weer bespeelbaar te maken voor huidige en toekomstige generaties pianisten. Om fondsen te verzamelen voor het ingrijpende restauratieproces opende het Peter Benoit Fonds een projectrekening bij de Vlaamse erfgoedvereniging Herita (meer info).

Op 12 februari wordt de bruikleen gevierd met een concert met muziek van Peter Benoit in het Vleeshuis.


BRONNEN:
IN BEELD:
  • 'Zondagmiddag Op Sint-Anneke' (1887) van Louis Van Engelen.