Prijs Peter Benoit en compositiewedstrijd | AP School Of Arts Skip to main content
  • Home
  • Index
  • Node
  • Prijs Peter Benoit en compositiewedstrijd

Prijs Peter Benoit en compositiewedstrijd

Prijs Peter Benoit

Het Peter Benoit Fonds kent de derde editie van de Prijs Peter Benoit aan Jan Dewilde, coördinator van het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek en bibliothecaris van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Deze prijs werd in 2018 in het leven geroepen en bekroont componisten, uitvoerders en onderzoekers die zich onderscheiden in het bevorderen van Vlaamse klassieke en hedendaagse muziek. 

“De jury benadrukte de kwaliteiten van Jan Dewilde die niet enkel een uitmuntende en gespecialiseerde vorser en kenner van Vlaams muzikaal erfgoed is, maar iemand die zich daarnaast ook manifesteert als productief verspreider en organisator van publieksevenementen rond dat erfgoed”, zeg Patrick Verhoeven, voorzitter van het Peter Benoit Fonds en tevens juryvoorzitter,  “Als bibliothecaris, onderzoeker, publicist en organisator heeft hij zich langdurig op uitzonderlijke wijze onderscheiden en verdienstelijk gemaakt en deze allround benadering is bijzonder succesvol gebleken.”

Jan Dewilde zal de prijs in ontvangst nemen tijdens de jaarlijkse Peter Benoit Herdenking die vanavond doorgaat in de Witte Zaal van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Het duo Kiyotaka Izumi en Polina Chernova brengt werk voor twee piano's van Arthur De Greef, Marinus de Jong en Jan Blockx. Daarnaast staat onder meer Benoits eigen Quatrième Fantaisie op het programma en de Sonate voor piano en viool van Albert Huybrechts, met Guido De Neve op viool. Het concert wordt naar goede gewoonte georganiseerd in samenwerking met de Vrienden van het Conservatorium. Tickets zijn online verkrijgbaar via de website van deSingel.

Compositiewedstrijd Prijs Peter Benoit 2021

De Prijs Peter Benoit zal in 2021 toegekend worden aan een jonge componist ter stimulering en ondersteuning van het ontplooien van zijn of haar talenten. De laureaat ontvangt een geldprijs en de bekroonde compositie wordt door het Antwerp Symphony Orchestra uitgevoerd tijdens het concertseizoen 2022-2023. Het reglement van de compositiewedstrijd is beschikbaar in het Nederlands en het Engels op de website van het Peter Benoit Fonds.

Composities kunnen ingediend worden tot 31 december 2020 via compositiewedstrijd@peterbenoitfonds.org. Een jury samengesteld uit vooraanstaande componisten uit de Vlaamse en internationale muziekwereld zal de inzendingen beoordelen. In de tweede ronde wordt de jury aangevuld met Elim Chan, chef-dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra.

Over Jan Dewilde

Jan Dewilde (1961) studeerde musicologie aan de KU Leuven, waar hij afstudeerde met een thesis over de Antwerpse componist Jules Falck (1881-1959). Tijdens zijn opleiding kreeg hij ook privelessen van componist-musicoloog Herman Roelstraete. Als wetenschappelijk medewerker bij het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven in Antwerpen (nu: Letterenhuis) maakte hij tussen 1986 en 1988 tentoonstellingen over muziek en de Vlaamse Beweging, en over componist-dirigent Lodewijk De Vocht. Van 1988 tot 1998 werkte hij, eerst als researcher en later als producer, bij de BRT(N)/VRT waar zijn belangstelling voor Vlaamse muziek nog werd gestimuleerd door Hugo Sledsens en Vic Nees. Dit resulteerde in verschillende televisiedocumentaires over Vlaamse componisten en musici, en in tal van opnames. In 1998 werd Jan Dewilde wetenschappelijk coördinator van het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek (Antwerpen) dat hij samen met Michael Scheck oprichtte en dat hij nu nog altijd leidt. 
Het SVM lokaliseert, inventariseert, bestudeert en valoriseert Vlaams muziekerfgoed, wat resulteert in studiedagen, lezingen, publicaties, concerten in binnen- en buitenland en opnames. Zo publiceerde onlangs het Britse label Hyperion onder impuls van het SVM een cd met een nieuwe versie van het Pianoconcerto van Peter Benoit door Howard Shelley en het Sinfonieorchester St Gallen. Vanuit het SVM is Dewilde ook editor van de partiturenreeks The Flemish Music Collection (i.s.m. Musikproduktion Hoflich, Munchen), waarin ondertussen 180 partituren, voorzien van een wetenschappelijke inleiding, zijn verschenen. Van 2000 tot 2002 was Jan Dewilde ook wetenschappelijk assistent bij het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (Gent), waar hij een wetenschappelijke editie van de Parijse brieven van Peter Benoit bezorgde. Sinds 2004 is hij hoofdbibliothecaris van de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool), die in 2010 als eerste door de Vlaamse overheid erkend werd als erfgoedbibliotheek. Vanuit de Antwerpse Conservatoriumbibliotheek leidt hij de multidisciplinaire onderzoeksgroep Labo XIX&XX die focust op de Antwerpse muziekcultuur van de 19de en 20ste eeuw. Jan Dewilde heeft veel publicaties en lezingen op zijn naam en wordt vaak geconsulteerd als expert inzake muziekerfgoed en muziekarchieven en -bibliotheken.

Over het Peter Benoit Fonds

Het Peter Benoit Fonds werd een jaar na het overlijden van componist Peter Benoit (1834-1901) opgericht en is daarmee een van de oudste erfgoedverenigingen van Vlaanderen. Het Fonds heeft tot taak het werk en de nalatenschap van Peter Benoit en andere Vlaamse componisten te bewaren, te ontsluiten, te publiceren en te promoten. Het Fonds ondersteunt daarnaast hedendaagse componisten via programmatie en promotie van hun werk. Het Fonds opereert in de schoot van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waarvan Peter Benoit de stichter was.