Houtblazers | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Muziek
  • Houtblazers

Houtblazers

Houtblazers bekleden een onmisbare plaats in symfonieorkesten, kamermuziekensembles en harmonieorkesten. De focus van de vakgroep Houtblazers (afstudeerrichting Instument/ Zang) ligt bijgevolg sterk op traditionele orkest- en ensembletraining, onder leiding van een ervaren docententeam dat ook zelf belangrijke soloposities invult in de (inter)nationale orkest- en kamermuziekwereld.

De unieke talenten en passies van elke individuele student (fluitist, klarinettist, hoboïst, fagottist of saxofonist) worden ontplooid en uitgediept via intensieve one-on-one coaching, groepslessen en internationale masterclasses, tot een doorgedreven expertise in de hoofddiscipline bereikt is.

Deze training wordt aangevuld met een ruim spectrum aan ondersteunende, theoretische, vakken die onontbeerlijke competenties binnen het orkestleven aanleveren zoals zichtlezing, transpositie, intonatie en literatuurstudie. De specialisatie van het eigen instrument kan worden aangevuld met de studie van de aanverwante instrumenten: contrafagot, basklarinet, althobo, piccolo... wat de student een complete instrumentale vorming geeft. Een brede waaier aan praktijkervaring bereidt iedere student voor op het professionele werkveld: van projecten met symfonieorkest, harmonieorkest en ensembles onder leiding van de directieklas, over auditietraining tot orkeststages. Samenwerkingen met externe professionele orkesten en gezelschappen, onder meer met het internationaal gereputeerde blazersensemble in residentie I Solisti del Vento, brengen het werkveld letterlijk in de opleiding. Ook het werkveld naast het traditionele orkest- en ensembleleven wordt expliciet aangereikt; interdisciplinaire samenwerkingen met de dansopleiding, creatieve projecten, hedendaagse creaties en ondernemerschap etc. verrijken het portfolio van elke student. De combinatie van doorgedreven meesterschap, technische excellentie, ruime samenspelervaring, inzicht in het werkveld, orkest-knowhow en brede inzetbaarheid vormt elke student tot een musicus die klaar is voor de professionele wereld.

Na je bacheloropleiding van drie jaar zet je opleiding verder in de tweejarige master. Je kan sinds academiejaar 2019-2020 ook kiezen voor de Educatieve master Muziek, dan vervolg je het mastertraject in Muziek en combineer je dit met vakken zoals vakdidactiek, stages, projectwerk en ondersteunende opleidingsonderdelen. De educatieve master wordt afgesloten met een masterproef die bestaat uit 2 luiken: een masterproef in jouw discipline en een kunst-educatief project dat je zelf creëert.

De vakgroep houtblazers omvat de instrumenten fagot, contrafagot, fluit, hobo, althobo, klarinet, basklarinet, piccolo en saxofoon.