Toetsinstrumenten | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Muziek
  • Toetsinstrumenten

Toetsinstrumenten

Voortbouwend op de sterke historische wortels van het Antwerpse Conservatorium creëert de vakgroep Toetsinstrumenten (afstudeerrichting Instument/ Zang) een inspirerende leerbiotoop voor jonge klavierkunstenaars, waarin traditie en vernieuwing hand in hand gaan. De ontplooiing van het individuele professionele profiel van elke student staat centraal in de afstudeerrichting, waarbij steeds vertrokken wordt vanuit de eigen interesses, talenten, visie en persoonlijkheid van de kunstenaar in spe.

De ruggengraat van de opleiding wordt gevormd door een internationaal docententeam met een breed spectrum aan specialisaties en stijlen. De docenten begeleiden de studenten individueel bij de ontwikkeling en ontplooiing van hun artistieke visie en excellent meesterschap. Elke docent werkt vanuit zijn of haar artistieke en pedagogische uniciteit, binnen een gedeelde teamvisie over o.m. het belang van een sterke technische beheersing van het instrument, het te behandelen repertoire, een gezonde werkethiek en het te realiseren eindniveau. Een actieve link met de uitvoeringspraktijk en met het professionele werkveld is onlosmakelijk verbonden met de lespraktijk.

Bovenop deze intensieve 1 op 1 relatie tussen hoofddocent en student verruimen talrijke opportuniteiten de ervaringswereld en het artistieke vakmanschap van de studenten. Zo worden er jaarlijks meerdere masterclasses georganiseerd met internationale grootmeesters zoals Andras Schiff, Imogen Cooper, Richard Goode, Jan Wijn, Christian Zacharias, Daniel Polak, Jura Margulis,…, De opleiding onderhoudt vruchtbare samenwerkingen met vermaarde instellingen als het Vleeshuis (pianoforte en klavecimbel), Pianoatelier Maene en Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen (orgel) . Uitwisselingslessen en stageweken bieden studenten bovendien de kans om ook door de andere conservatoriumdocenten gecoacht te worden.

Naast een doorgedreven studie in de hoofddiscipline, en de bijbehorende literatuur, krijgt de student een initiatie in één of meerdere aanverwante klavierinstrumenten en een leertraject in improvisatie en toegepaste klavierpraktijk. Ondernemende en creatieve competenties wordt actief gestimuleerd in de masteropleiding. De vakgroep organiseert een gamma aan concertmogelijkheden, ervaringsgerichte samenwerkingsprojecten en stages in het werkveld: concerten i.s.m. het internationaal kunstcentrum deSingel, middagconcerten, klasconcerten en concerten voor externe organisatoren bieden de studenten uitdagende podiumkansen. De interdisciplinaire kunstpraktijk wordt aangereikt via projecten met andere opleidingen in het conservatorium zoals de interdisciplinaire projectweek, operaprojecten met de vocale afdeling en creatieprojecten met jazz, drama en dans. Stages bieden een rechtstreekse leerervaring in het professionele veld: Opera Ballet Vlaanderen en de academies van het Deeltijds Kunstonderwijs zijn hierbij nauwe partners. De opleiding stimuleert deelname aan wedstrijden en specialisatie via postgraduaatopleidingen.

Na je bacheloropleiding van drie jaar zet je opleiding verder in de tweejarige master. Je kan vanaf academiejaar 2019-2020 ook kiezen voor de Educatieve master Muziek, dan vervolg je het mastertraject in Muziek en combineer je dit met vakken zoals vakdidactiek, stages, projectwerk en ondersteunende opleidingsonderdelen. De educatieve master wordt afgesloten met een masterproef die bestaat uit 2 luiken: een masterproef in jouw discipline en een kunst-educatief project dat je zelf creëert.

Hou jij van de sociale interactie met collega’s-musici en de energie van het werken in teamverband? Dan is de masteropleiding “Collaborative Piano” voor jou de ideale weg. Deze studierichting is ontworpen voor studenten die een carrière in de opera tot doel stellen (als dirigent, repetitor of koorleider) en/of als recital-partner voor zangers en instrumentalisten. Onder leiding van docente Jeanne-Minette Cilliers, verwerven studenten uitgebreide praktische kennis en een goed begrip van de carrièremogelijkheden in het werkveld. Daarnaast wordt er ook ingezet op het ontwikkelen van taal- en interpersoonlijke vaardigheden, die eveneens belangrijk zijn in het leven van de “collaborative artist”. 

Een “collaborative” pianist zijn, betekent dat je in constante communicatie staat met anderen… we worden de brug tussen muziek en datgene wat ons mens maakt nl. : adem, taal en expressie.
Jeanne-Minette Cilliers

Dit alles resulteert in kunstenaars die zich actief kunnen positioneren binnen het (inter)nationale kunstenlandschap: als concert- en/of kamermuzikant, interdisciplinair musicus, pedagoog, repetitor of in een combinatie van dit alles.

De vakgroep Toetsen omvat de instrumenten piano, collaborative piano, pianoforte, orgel, accordeon en klavecimbel.