Onze opleiding omvat een waaier aan disciplines, waaronder schrijven, audiovisuele media, muziek, performance, teksttheater, spelen en theater maken. Je kan kiezen tussen 3 trajecten: Muziek&Maken, Spelen&Maken, en Verhalen&Maken. In het eerste jaar zijn de programma’s nog grotendeels gelijk. In het tweede en derde bachelorjaar worden ze specifieker.
Hoe werkt het als je bij ons wil studeren?
1. Je legt een toelatingsproef af.
2. Als je slaagt, kun je starten.
Je maakt kennis met je medestudenten, de opleidingsverantwoordelijken, de docenten en het zorgteam. Bovendien maak je deel uit van de internationale gemeenschap van de opleidingen muziek (klassiek en jazz) en dans.
Samen met de andere dramastudenten volg je de algemene vakken uit het curriculum. Dat lessenpakket wordt aangevuld met trajectspecifieke vakken. Je neemt ook deel aan interdisciplinaire projecten waarbij je samenwerkt met studenten uit andere opleidingen. Zo verruim je je horizon en (her)ontdek je aspecten van jezelf, je medestudenten en de verschillende kunstdisciplines.
Studenten en docenten
Ons studieprogramma komt tot stand door de inbreng van de opleidingsverantwoordelijken, docenten en studenten. Ons docententeam bestaat uit kunstenaars en experts die naast hun onderwijstaken vaak een actieve praktijk buiten de school hebben. We werken samen als een flexibel team en blijven in voortdurende dialoog met onze studenten. Deze horizontale aanpak waarborgt een opleiding die relevant is voor de wereld, vol gesprek en dynamiek.
Onderzoek en kwaliteit
De opleiding drama in Antwerpen staat bekend om de degelijke ambachtelijke vorming die ze biedt. We hanteren een vierdelige structuur voor onze programma-opbouw:
- stem en spraak
- lichaam
- theorie en reflectie
- artistieke praktijk
Om je op al die gebieden te ontwikkelen zijn onderzoek, reflectie, oefening en tijd nodig. Die tijd krijg je. We moedigen proberen en experiment aan, en schrappen het woord 'falen' uit het woordenboek. Veel liever kijken we samen met jou vooruit naar jouw unieke pad.
De voormiddagen zijn gewijd aan ondersteunende vakken, terwijl de namiddagen gereserveerd zijn voor de artistieke praktijk. 's Avonds bezoeken we voorstellingen, wordt er soms gerepeteerd, of heb je tijd voor taken en zelfreflectie. Tijd voor jezelf is immers ook van cruciaal belang. In de woorden van Goethe: “het ambacht van de podiumkunstenaar ontwikkelt zich op de scène, diens kunst in diens privéleven.”
Bachelor en master
Heb je de bachelor afgewerkt, dan kun je kiezen voor een eenjarige master in het Drama of voor een tweejarige educatieve master Drama. Je bekroont je opleiding met een masterproef en een scriptie. Dat is meteen je visitekaartje voor het werkveld. Tenslotte zwaaien we je uit met een feestelijke proclamatie en een iconisch tuinfeest op de kunstcampus die intussen je tweede thuis is geworden.
Onze opleidingen en de diploma’s die we afleveren, zijn van academisch niveau.
De opleiding drama is ook verbonden met de vooropleiding de nieuwe spelers.
? © Daria Miasoedova