Onderzoeker-kunstenaars op bezoek en in residentie | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Onderzoeker-kunstenaars op bezoek en in residentie

Onderzoeker-kunstenaars op bezoek en in residentie

Om onderzoek te doen groeien is uitwisseling van ‘good practices’ onontbeerlijk.

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen

Elk academiejaar nodigen de ateliers van de Academie een kunstenaar, ontwerper, theoreticus, curator en/of onderzoeker uit om zijn of haar onderzoekende artistieke praktijk te delen met de studenten en de onderzoeksgemeenschap. Naast een publieke lezing of presentatie - open voor alle studenten, onderzoekers en docenten - kan er voor de studenten ook nog een consultmoment of een verdiepende workshop met de onderzoeker worden georganiseerd.

Ook de doctoraatsonderzoekers gaan in gesprek met de BA3- en MA-studenten over hun werk en onderzoek, eventueel gekoppeld aan een aterlierbezoek.

Daarnaast is er aan de Academie een programma van ‘visiting researching artists’, waarbij een internationaal gereputeerde kunstenaar en/of ontwerper de school bezoekt, zijn/haar artistieke praktijk deelt, atelierbezoeken bij de studenten aflegt, en in gesprek gaat met andere onderzoekers over meta-thema’s zoals hoger kunstonderwijs of onderzoek in de kunsten.

Vanaf september 2020 wordt er ook een residentieprogramma opgezet voor onderzoekers in de kunsten i.s.m. de onderzoeksgroep Thinking Tools en AAIR.

Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Ook aan het Conservatorium vinden in verschillende vormen uitwisselingen plaats tussen interne en externe onderzoekers en/of specialisten en de lokale onderzoekers en studenten. In het kader van een uitgebreid en druk programma aan masterclasses worden er doorheen het academisch jaar aan de lopende band internationale topspecialisten uit diverse disciplines binnen Muziek en Podiumkunsten uitgenodigd. De focus op uitwisseling en kruisbestuiving wordt nog sterker geïntensiveerd tijdens het jaarlijkse NextDoors, de interdisciplinaire projectweek van Koninklijk Conservatorium Antwerpen. In deze week zijn toponderzoekers uit binnen- en buitenland te gast, naast partners uit de kunstensector.

(Beeld: atelierbezoek Thomas Ruff)