Grafisch Ontwerp | Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Bachelor en Master in de Beeldende Kunsten
  • Grafisch Ontwerp

Grafisch Ontwerp

Grafisch Ontwerp behelst uiteenlopende disciplines. In layout, systeemontwerp, publicatie, illustratie, animatie, installatie, film, fotografie, boektypografie en letterontwerp worden diverse ontwerptools en productiemethodes gehanteerd. Denk maar aan grafische software, tekeninstrumenten, camera’s, computers en druk-, print-, snij-, bind-, scherm- en projectietechnologieën.

We reiken je een grondig begrip aan van deze diverse disciplines, ontwerptools en productiemethodes, én behouden daarbij het overzicht. Door ontwerpopdrachten, vormoefeningen, tekenstudies, workshops, projecten, presentaties en lessen over grafische productie en technieken scherpen we je creativiteit en inzichten aan. Zo krijg je een individuele begeleiding van een professioneel team van docenten die zelf ook in de grafische sector werkzaam zijn, en je helpen om je eigen ontwerptaal te ontwikkelen.

Grafisch ontwerpers spreken met beeld en tekst. De vorm en de inhoud van dat grafisch gesprek in functie van een publiek staan centraal in ons atelier Redactioneel Ontwerp. In Interactief Ontwerp onderzoeken we net het sociale aspect van dat gesprek: de relatie tussen gebruikers en ontwerpers, auteurs en producenten, en hun tools.

De visuele expertise in beeld en tekst vormt de kern van het grafisch ontwerpen. Die expertise bouwen we op in de ateliers Beeldontwerp en Typografie. We hechten ook veel waarde aan het tekenen als tool om te leren en als basis voor grafische creatie.

Grafisch ontwerp staat midden in de maatschappij. Je leert problemen analyseren en oplossen en een kritische positie innemen door je kennis van kunst, filosofie, media en onderzoek. Daarnaast leer je vormen te onderzoeken om je ideeën te ordenen en helder te communiceren. Professionele ervaring doe je op in projecten en stages met belangrijke partners uit het werkveld.

Zelfstandig onderzoeken, kritisch analyseren, vormelijk experimenteren, conceptueel ontwerpen, intens samenwerken, tijdig afwerken én helder presenteren: zo bereiden we je voor om de grafisch ontwerper van morgen te worden. Je profileert jezelf daarna als zelfstandig ontwerper of illustrator, of als iemand die deel uitmaakt van een grafisch team.