Strijkinstrumenten | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Muziek
  • Strijkinstrumenten

Strijkinstrumenten

Gestoeld op een sterke historische traditie binnen het Antwerpse Conservatorium vormt de strijkersvakgroep (afstudeerrichting Instument/ Zang) een ambitieuze en inspirerende omgeving voor jonge, gedreven violisten, altviolisten, cellisten en contrabassisten.

Het excellente dynamische en ervaren docententeam vertegenwoordigt de grote strijkerstradities uit binnen- en buitenland en begeleidt de studenten intensief bij de ontplooiing van het technische métier binnen uiteenlopende specialisaties en stijlen, waarbij de ontwikkeling van een uitgesproken persoonlijkheid, een eigen artistieke visie en doorgedreven meesterschap centraal staan. Solistische vaardigheden worden gekoppeld aan flexibiliteit en samenwerkingszin, discipline en resultaatgerichtheid; dit alles actief gelinkt aan de uitvoeringspraktijk en het professionele werkveld.

Gedurende de bachelor- en masteropleidingen worden talrijke opportuniteiten gecreëerd om de ervaringen en het artistieke vakmanschap van de studenten te verruimen, onder meer in de vorm van masterclasses met topsolisten en concertmeesters uit de (inter)nationale orkestwereld zoals Anton Steck, Pavel Vernikov, Dora Schwarzberg, Sigiswald Kuijken… Orkest- en ensembleprojecten (o.m. symfonisch orkest en strijkersensemble) en kamermuziek worden aangevuld met interdisciplinaire en creatieve projecten met kunstenaars uit andere disciplines. Auditietraining, actieve samenwerkingen met, en stages bij, externe professionele orkesten en internationaal gereputeerde muziekgezelschappen brengen het werkveld letterlijk in de opleiding. Kies je voor de Educatieve master Muziek, dan vervolg je het mastertraject in Muziek en combineer je dit met vakken zoals vakdidactiek, stages, projectwerk en ondersteunende opleidingsonderdelen. De educatieve master wordt afgesloten met een masterproef die bestaat uit 2 luiken: een masterproef in jouw discipline en een kunst-educatief project dat je zelf creëert.

De centrale focus binnen de hele opleiding ligt op de ontplooiing van het individuele professionele profiel van elke student, vertrekkend vanuit diens interesses, talenten, visie en persoonlijkheid. Door de combinatie vansterke individuele begeleiding met talrijke uiteenlopende ervaringen en projecten bereiden we iedere student voor op een actieve rol in het professionele internationale muziekleven; als orkestmusicus, solist, kamermusicus, creatief talent, pedagoog of een combinatie van dit alles.

Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen is de enige academische instelling in Europa die een postgraduaat Suzuki aanbiedt. Deze methode werd ontwikkeld door de Japanse violist en pedagoog Shinichi Suzuki (1898–1998). Hij baseerde zich hiervoor op de manier waarop jonge kinderen hun moedertaal leren. De opleiding heeft als doel om de kennis en vaardigheden van de Suzuki-methode voor viool te kunnen onderwijzen (inclusief het behalen van Level 1 tot en met 5 certificaten van de Europese Suzuki Associatie). De opleiding staat open voor een internationaal publiek en wordt in het Engels gegeven.

De vakgroep Strijkinstrumenten omvat de instrumenten altviool, cello, contrabas en viool.