Zang | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Muziek
  • Zang

Zang

Jaarlijks trekt de afstudeerrichting Instument/Zang van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen een groot aantal studenten van over de hele wereld aan om zich onder leiding van een hecht team van internationaal gelauwerde zangexperten te bekwamen tot professionele kunstenaars van topniveau.

De vocale afdeling bouwde een gespecialiseerd opleidingsprogramma uit vanuit de specifieke vereisten van de professionele zangwereld.

In de bacheloropleiding vormen algemene zangtechniek, repertoirestudie, podiumprésence en koorwerking de kern van het curriculum. Een brede waaier aan ondersteunende vakken biedt essentiële bijkomende vorming: taalcoaching, piano en harmonisatie, analyse van het liedrepertoire, conditietraining en lichamelijk bewustzijn, literatuurstudie en presentatie en scenische vormgeving. In de algemene muzikale basisvorming – analyse, muziekschriftuur, gehoorvorming - wordt steeds de koppeling gemaakt naar het specifieke vocale repertoire. Als bachelor 3-student verdiep je je in opera, oratorium en/of lied.

Na de breed georiënteerde bachelorvorming kies je in de master je specialisatie(s). Daarin speelt het docententeam een cruciale rol; samen met jou stippelen zij een individueel parcours uit en spelen in op de aspiraties en talenten van jouw uniek profiel. Kies je voor de Educatieve master Muziek, dan vervolg je het mastertraject in Muziek en combineer je dit met vakken zoals vakdidactiek, stages, projectwerk en ondersteunende opleidingsonderdelen. De educatieve master wordt afgesloten met een masterproef die bestaat uit 2 luiken: een masterproef in jouw discipline en een kunst-educatief project dat je zelf creëert.

De one-on-one coaching in je hoofddiscipline wordt aangevuld met groepsgerichte werkvormen in de lessen Spel en presentatie, Scenische improvisatie , Kamerkoor en Opera. Via verschillende podiumprojecten doe je uitgebreide praktijkervaring op: het programma voorziet jaarlijks in meerdere operaprojecten en operascènes o.l.v. externe regisseurs en concerten met externe en interne orkesten. Gedurende de 5-jarige bachelor-masterstudie ontpop je je als ondernemende kunstenaar en zet je zelf interdisciplinaire en creatieve projecten op met medestudenten uit andere disciplines.

Stages, audities en auditietrainingen worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de professionele partners in het kunstwerkveld. Intense samenwerkingen met de Koninklijke Muntschouwburg, Muziektheater Transparant en internationale conservatoria en orkesten brengen je op de professionele concert- en operapodia. Vermaarde internationale grootmeesters coachen je bijkomend in masterclasses en lecture recitals. Zangstudenten kunnen eveneens intekenen op de modules van de European Opera Academy, een ambitieus platform van 16 conservatoria die best practices en lesmodules in het opera-onderwijs openstellen voor jonge professionals.

Zo vinden onze studenten en alumni na en zelfs tijdens hun opleiding de weg naar de nationale en internationale podia in alle facetten van de zangwereld.