Tone Brulin (artiestennaam van Antoon van den Eynde, 1926) is een van de meest markante en veelzijdigste Vlaamse theatermakers van na de Tweede Wereldoorlog. Als regisseur, acteur, schrijver en scenograaf verzette hij meermaals de bakens van het Vlaamse theater. Zijn engagement ligt verspreid over vier werelddelen en strekt zich uit over zeventig jaar. Toch doet zijn naam bij een jonge generatie waarschijnlijk nauwelijks een belletje rinkelen.
Erwin Jans, onderzoeker aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, en Het Firmament doken daarom in de archieven van Letterenhuis, Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB) en Kunstenpunt. Zorgvuldig selecteerden ze knipsels, foto's, affiches en documenten die een beeld schetsen van Brulins markante carrière. Vandaag, een tijd waarin het theater opnieuw op zoek is naar zijn maatschappelijke inbedding, kan zijn pionierswerk een inspiratiebron zijn. In deze tentoonstelling ontdek je niet alleen de veelzijdigheid van Brulins werk en de veranderende tijdgeest, maar ook een diversiteit aan documentair erfgoed.
Een tentoonstelling van T-boeken en Het Firmament i.s.m. AMVB vzw, Letterenhuis, Het TheaterFestival, Kaaitheater, Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Kunstenpunt in M HKA en gratis toegankelijk.
Dit is het eerste luik van Lodgers curated by ARIA (Antwerp Research Institute for the Arts).
Curator: Erwin Jans (T-boeken) m.m.v. Staf Vos (Het Firmament)
De tentoonstelling is het resultaat van het onderzoeksproject Vergeten Vlaams Repertoire 1945 – 1980 van Erwin Jans aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool).
In dat kader verscheen ook het boek De waterdrager en de dorstige. Tien toneelteksten van Tone Brulin. Meer info over deze publicatie: t-boeken.be/boeken/bloemlezing
Lees meer over dit onderzoek: tinyurl.com/yda354wc
Beeld: Tone Brulin in Puur © Wim Vandekeybus / Ultima Vez